De Brusselse N-VA-fractie wil dat er net als in Antwerpen een testdorp komt om mogelijke besmettingen met het coronavirus sneller en efficiënter op te sporen. De ingreep moet ook de zorgsector ontlasten. “We krijgen heel wat signalen dat huisartsen en de eerstelijnszorg overbelast zijn,” licht Brussels parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) het voorstel toe.
Brusselse N-VA wil testdorp naar Antwerps model
“We zien dat de Brusselse cijfers beduidend hoger liggen dan in de rest van het land,” begint Brussels parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) zijn betoog voor de komst van een testdorp. “De virologen stellen dat de cijfers verder exponentieel kunnen groeien. Ik stel mij dan ook de vraag: werkt het opvolgingssysteem wel goed? Kan de administratie broeihaarden voldoende detecteren en isoleren? En worden de basismaatregelen gerespecteerd?”
Het zijn vragen waarop de Brusselse regering volgens hem de laatste weken te weinig een antwoord heeft gegeven. “Eigenlijk zat de regering heel de zomer lang in vakantiemodus. Toen de cijfers de hoogte in schoten vroeg ik dat het parlement ingelicht werd over de situatie maar dat achtten ze niet nodig. De commissie gezondheid kwam pas weken later opnieuw samen.”
‘Coronaregels beter doen naleven'
Voor Verstraeten is de situatie dan ook op zijn minst ‘onrustwekkend’ te noemen. Binnen de N-VA-fractie weerklinkt de roep om een testdorp naar Antwerps model dan ook alsmaar luider.
"De huidige regels moeten vooral nageleefd worden. En juist daar knelt het schoentje"
“We krijgen signalen dat huisartsen en de eerstelijnszorg overbelast zijn. Zo’n testdorp kan daar verandering in brengen. Op dagelijkse basis kunnen er dan 4.000 mensen getest worden op een mogelijke besmetting met het coronavirus.”
Dinsdag bleek nog dat het Sint-Pietersziekenhuis stopt met coronatesten zonder afspraak, omdat dit tot lange wachtrijen voor het ziekenhuis leidde.
Voor een verstrenging van de huidige maatregelen pleit Verstraeten evenwel niet. Een betere handhaving ervan, is volgens het parlementslid dan weer wel aan de orde. “De huidige regels moeten vooral nageleefd worden en de instrumenten voor de opsporing en indijking van het virus moeten werken en renderen. Daar zit ook een deel handhaving in, en juist daar knelt het schoentje. Het laatste dat de Brusselaars of ikzelf willen is dat we door een onvoldoende strak beleid opnieuw een lockdown over de stad afroepen."
Lees meer over: Brussel , Politiek , Veiligheid , Samenleving , Gilles Verstraeten , Brusselse N-VA , testdorp
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.