Brusselse regering houdt antwoord verbreding Ring in beraad

© tvbrussel
15/10/2008
Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) vindt het voorbarig om nu al te protesteren tegen een uitbreiding van de Ring rond Brussel. Het project zit nog in de beginfase en de Vlaamse regering moet nog beslissen wat het verplichte milieu-effectenrapport zal bestuderen. De plannen van Vlaanderen om de Ring uit te breiden werden vandaag uitgebreid besproken in het Brussels parlement. Een Brussels standpunt leverde dat debat nog niet op.

Om het toenemende fileleed op de Ring rond Brussel een halt toe te roepen, wil Vlaanderen de Ring verbreden. In plaats van zes rijstroken zouden er tien rijstroken komen. Goed nieuws, want zo'n verbreding zou heel wat sluipverkeer uit Brussel kunnen weghouden, redeneren sommigen. Slecht nieuws, zeggen anderen. Een verbreding is niet de juiste oplossing, er zijn alternatieven die beter zullen werken.

Het voorstel tot uitbreiding werd vandaag uitgebreid besproken in het Brussels parlement, maar tot een standpunt voor of tegen een verbreding kwam het niet. Volgens Brussels minister Smet is het daarvoor nog te vroeg. Hij bestelde een studie over de uitbreiding en wil eerst de resultaten daarvan afwachten. "Het spreekt voor zich dat we geen uitbreiding van de Grote Ring met zeventien rijstroken willen. Dat is waanzin. Maar het scheiden van het transit- en het bestemmingsverkeer is op zich wel een goed idee. De vraag is alleen hoe je dat bewerkstelligt. Je kan dat doen zonder het aantal rijstroken globaal te vermeerderen of door het anders aan te leggen. Dat moet eerst allemaal grondig onderzocht worden. Pas dan kan je een standpunt innemen."

Groen! kantte zich van meet af aan tegen de uitbreidingsplannen. Meer beton gieten betekent immers dat er meer auto's aangetrokken worden en dat lost het file­probleem niet op, zo luidt het. De partij is tevreden dat de regering nu ook de alternatieven wil bekijken. "Ik merk een kentering. In de zomer waren de standpunten uiteenlopend. Nu heeft men gezegd dat de bezorgdheden aan de Vlaamse regering zullen worden overgemaakt, dat de globale context bekeken moet worden en dat er alternatieven zijn. Dat is al een verbetering ten opzichte van de onbeslistheid van deze zomer," aldus Brussels parlementslid Adelheid Byttebier (Groen!).

Ook aan Franstalige kant wil men de plannen uit Vlaanderen niet zomaar omarmen en bestaat er een grotere consensus om zich te verzetten dan aan Vlaamse kant. De grootste oppositiepartij MR wees tijdens het debat op het gebrek aan eenheid in de Brusselse regering. De Vlaamse partijen zouden geneigd zijn om de Vlaamse regering te volgen, maar dat werd door minister Smet ten stelligste tegengesproken.

Op 23 oktober buigt de Brusselse regering zich over een studie over de uitbreiding die minister Smet bestelde.

Uitbreiding Ring rond Brussel

De Ring zorgt al enkele jaren voor wrijvingen tussen Vlaanderen en Brussel. Is de verbreding van de Ring het juiste antwoord op het groeiende verkeersprobleem? De meningen zijn verdeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Uitbreiding Ring rond Brussel

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni