Brusselse regering pompt 120 miljoen euro in herstelplan

KVDP
© BRUZZ
07/07/2020
Updated: 07/07/2020 18.54u

De Brusselse regering heeft een relanceplan uitgewerkt om de gevolgen van de coronacrisis te counteren. In een eerste fase maakt de regering 120 miljoen euro vrij voor kortetermijnmaatregelen. Dat geld zal vooral dienen om de meest getroffen sectoren en mensen te ondersteunen. Zo komt er onder meer een extra kinderbijslag van 100 euro voor de armste gezinnen. 20 miljoen euro gaat naar de hotelsector.

Tot nu toe heeft de Brusselse regering ongeveer 500 miljoen euro vrijgemaakt voor urgente steunmaatregelen tijdens de coronacrisis. De regering heeft nu een relanceplan klaar, waarmee ze wil investeren in Brussel na corona.

In een eerste fase van het relanceplan maakt de Brusselse regering 120 miljoen euro vrij. Dat geld gaat naar kortetermijnmaatregelen met een directe impact voor mensen en sectoren die het meest getroffen zijn door de economische crisis.

Voor de aankoop en bouw van nieuwe sociale woningen wordt er dit jaar nog 15 miljoen euro vrijgemaakt, in 2021 gaat het om 20 miljoen extra middelen voor sociale woningen. "Het is tijdens de crisis duidelijk geworden hoe belangrijk kwaliteitsvolle woningen zijn", klinkt het bij de regering. Voor hoeveel extra woningen de extra middelen kunnen zorgen, is nog niet duidelijk. "Het kan snel gaan. Bestaande gebouwen kunnen worden aangekocht met gemeenten en OCMW's", aldus bevoegd staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS). "Het geld kan ook dienen om nieuwbouwwoningen die al klaar zijn te kopen, of om nieuwe gebouwen te plaatsen."

100 euro voor gezinnen

Daarnaast zal een groot deel van het herstelplan naar werkgelegenheid gaan. "Er is een einde gekomen aan de periode van een dalende werkloosheidsgraad", zegt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi). "Volgens onze voorspellingen kunnen er tegen het einde van het jaar tien tot dertigduizend werklozen bijkomen. We kijken misschien naar een werkloosheidsgraad van twintig procent."

In het kader van het herstelplan zullen "enkele miljoenen" extra naar Actiris vloeien. Dat krijgt volgend jaar 8 miljoen extra middelen voor de begeleiding van werklozen, 3 à 4 miljoen euro zal dienen voor opleidingen. Daarnaast komt er een fonds van 3 tot 4 miljoen euro voor de begeleiding van werklozen die voordien voor bedrijven werkten die failliet zijn gegaan door de coronacrisis.

Clerfayt kondigt verder aan dat er een extra kinderbijslag komt van 100 euro voor gezinnen met een inkomen van minder dan 45.000 euro. "Als het parlement haar goedkeuring geeft, wordt dat bedrag al in september gestort", aldus Clerfayt. "Het gaat om zestig procent van de Brusselse gezinnen."

Bedrijven overnemen als coöperatieve

Een belangrijk deel van de eerste fase van het herstelplan gaat naar de meest getroffen sectoren van de Brusselse economie. Zo'n 20 miljoen euro wordt vrijgemaakt om de hotelsector te ondersteunen. Er komt daarnaast een specifiek herstelplan voor de audiovisuele sector in het gewest. Daarnaast wil de regering bedrijven die het faillissement riskeren begeleiden door de personeelsleden te ondersteunen als zij het bedrijf willen overnemen als coöperatieve.

"We investeren in de reële Brusselse economie, in jobs", aldus staatssecretaris van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo). Die economische transitie wil ze in de nasleep van de coronacrisis versnellen. Bedrijven die inzetten op de circulaire economie en de lokale productie zullen op extra steun kunnen rekenen.

Meer fietsen, meer groen

Verder omvat het relanceplan van de Brusselse regering punten die ook al werden opgenomen in het meerderheidsakkoord. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt wil verder werk maken van haar fietsbeleid. Met een systeem van fietsleasing moeten meer mensen binnenkort op de fiets. "Op korte termijn moeten er daarmee duizenden fietsen bijkomen", aldus Van den Brandt. "Wie zich te voet of met de fiets kan verplaatsen, willen we ook aanzetten om dat te doen. Zo kunnen we de files verminderen."

De nood aan meer groen is tijdens de coronacrisis nogmaals duidelijk geworden. De Brusselse regering investeert daarom in twee bepaalde zones waar meer groen moet komen. "We gaan extra middelen vrijmaken om het park aan de Materialenkaai een boost te geven", zegt minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). "En de regering heeft het moeras van Wiels gekocht voor een project met een blauwe en groene zone." Aan de rand van het moeras kan Citydev wel nog woningen bouwen, geeft de minister nog aan.

Als minister van Energie maakt Maron middelen vrij om de renovatie van gebouwen te stimuleren. Acht miljoen euro gaat naar energiepremies, twee miljoen euro gaat naar de begeleiding van kandidaat-renoveerders. Daarmee hoopt Maron ook de bouwsector een duwtje in de rug te geven.

Gezondheidszorg

Van de eerste fase van het relanceplan gaat 26 miljoen euro naar de gezondheidssector. Daarvan gaat er 6 miljoen extra naar de Brusselse rusthuizen. Hiermee wil de regering onder meer de capaciteit van de woonzorgcentra vergroten.

"Tijdens de crisis hebben we in alle urgentie een plan voor de gezondheidssector moeten maken, terwijl we hadden gewild dat er een plan was", gaat Maron verder. Met het relanceplan wil de Brusselse regering investeren in een "instrument voor het beheer van gezondheidsrisico's."

Daarnaast krijgt ook de mentale gezondheidszorg meer middelen en worden bestaande opvangstructuren en hulplijnen voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld versterkt.

Inkomsten dalen door corona

Deze eerste schijf van 120 miljoen euro maakt deel uit van een eerste fase van het relanceplan. In de eerste plaats dient dit budget voor kortetermijnmaatregelen. Een volgende fase volgt in september. "Dan zal ook de weerslag van de maatregelen op de begroting besproken worden", zegt Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD).

Tegen dan hoopt Gatz ook meer duidelijkheid te krijgen over middelen van de Europese Unie. "Die komen er", klinkt het, "maar een bedrag kan ik daar niet op plakken." Meer geld vanuit Europa is meer dan welkom, klinkt het, want de financiële gevolgen van de coronacrisis zijn groot.

Voor de Brusselse regering zijn de fiscale inkomsten met 125 miljoen euro gedaald. Autonome bestuursinstellingen als de MIVB, de Haven van Brussel en Parking.brussels hebben 80 tot 100 miljoen euro aan inkomsten zien verdwijnen en via het federale niveau zijn de fiscale inkomsten gedaald met 80 miljoen euro.

"Om dan nog te investeren in het herstelplan zullen we een aantal andere uitgaven dit jaar niet kunnen doen", aldus Gatz nog. "Het kan bijvoorbeeld dat we sommige werven met een jaar uitstellen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , herstelplan , Brusselse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni