CD&V aanvaardt uitnodiging Di Rupo

© brusselnieuws.be
14/07/2011
Elio Di Rupo heeft zijn bezoek aan de koning uitgesteld en hoopt alsnog om CD&V over de streep te trekken. Donderdag zat hij samen met de zeven voorzitters van de partijen die zich eerder al bereid verklaarden om te onderhandelen op basis van zijn nota. CD&V-voorzitter Wouter Beke zei woensdag te willen onderhandelen als Di Rupo “de ballast over Brussel” uit zijn nota haalt.

Di Rupo zat vier uur aan tafel met SP.A, Groen!, Open VLD, MR, Ecolo, CDH en PS. Ze vragen CD&V om haar positie te verduidelijken. De partij van Beke stemde daarmee in. N-VA betreurt dat de andere Vlaamse partijen de druk op CD&V opvoeren.

Deur op een kier
CD&V zette woensdag de deur alsnog op een kleine kier voor onderhandelingen zonder de N-VA. De christendemocraten hadden voordien een week lang vastgehouden aan het 'neen' op de formateursnota. Wouter Beke stelt voor om wat betreft het deel BHV en Brussel terug te grijpen naar de voorstellen die hij zelf tijdens zijn opdracht als koninklijk onderhandelaar op papier had gezet.

In De Standaard van donderdag pleit voormalig koninklijk onderhandelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) voor een bijzondere conferentie over de hoofdstad, die tijd neemt om zich over het dossier-Brussel te buigen. Hij betreurt dat hij in zijn eigen voorstel een Brussel-luik heeft ingelast, "want dat geeft toch maar gezever". Hij zit op dezelfde golflengte als voorzitster Caroline Gennez, die er woensdag voor pleitte om het luik Brussel uit de onderhandelingen te halen.

Analyse
Het doel van Di Rupo's vergadering is "het maken van een analyse van de gevolgen voor de politieke situatie na de antwoorden van de verschillende politieke partijen". Geen onderhandelingen dus, maar "een evaluatie van de situatie." De houding van de CD&V is een van de sleutelingrediënten.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo liet voor de ontmoeting verstaan dat hij CD&V er graag bij wil, omdat voor een staatshervorming een tweederde meerderheid nodig is.

Het is voor het eerst sinds 1 oktober vorig jaar dat zoveel partijen samen rond de tafel zitten, ook al zijn CD&V en N-VA niet uitgenodigd.

Het bezoek van Di Rupo aan de koning is uitgesteld. De formateur wil nog een ultieme poging doen om CD&V te overtuigen. Het staatshoofd houdt het ontslag van de formateur al sinds vrijdag in beraad.

De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni