MR bereid te onderhandelen over nota-Di Rupo

© tvbrussel
06/07/2011
Op de partijraad zette de MR het licht op groen om onderhandelingen te beginnen op basis van de nota-Di Rupo. Toch willen zowel de liberalen binnen de MR als het FDF meer binnenhalen voor de Franstaligen in Brussel en deze in de rand.

Een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, geen uitbreiding van Brussel en alleen taalrechten voor de Franstaligen in de zes faciliteitengemeenten. Ook na de partijraad van de MR levert de nota van formateur Di Rupo gespreksstof op tussen de liberale en FDF-vleugel van de partij.

Brussels parlementslid Marion Lemesre ontkende op tvbrussel dat er spanningen waren tussen de liberale vleugel en de MR. Ze zei dat "Brussel in elk geval niet voldoende bediend is."

Minderheden
De niet-benoemde burgemeester van Wezembeek François Van Hoobrouck (FDF) benadrukte dat de nota niet te nemen of te laten was. Voor hem moet België in elk geval het Europees verdrag over de bescherming van de minderheden goedkeuren.

Vicepremier Didier Reynders zei te willen onderhandelen om de positie van de Franstaligen en de middenstanders te verstevigen.

Op de vraag welke de grootste merite was van de nota-Di Rupo antwoordde Didier Gosuin (FDF), fractieleider van de MR in het Brussels parlement: "Dat ze bestaat."

De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni