Close (PS) over drugsstrijd: ‘Wil preventief verdachte zaken kunnen sluiten'

AM, Godfried Roelant
© BRUZZ
22/08/2022
Updated: 22/08/2022 17.09u

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) treedt Antwerps schepen voor Samenlevingsopbouw Tom Meeuws (Vooruit) bij in de vraag om de lokale stadsbesturen meer macht te geven in de strijd tegen drugscriminaliteit. “Maar in de eerste plaats is het nu tijd voor dialoog tussen de steden onderling en met het federale niveau.”

Het was Antwerps schepen voor Samenlevingsopbouw Tom Meeuws (Vooruit) die afgelopen weekend in De Standaard de kat de bel aanbond. In het debat over de war on drugs die burgemeester Bart De Wever (N-VA) nu al enkele jaren voert, is er volgens Meeuws nood aan meer samenwerking tussen de verschillende steden.

Alleen door samen de vraag om meer lokale slagkracht op de federale onderhandelingstafel te leggen, kan de strijd tegen drugscriminaliteit op lange termijn gewonnen worden, zegt de schepen. Want ‘op dit moment werkt de war on drugs gewoonweg niet’, voegt hij daar nog aan toe.

Close (PS): ‘Het is niet alleen de strijd van Antwerpen, maar ook die van ons’

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is al langer vragende partij voor die zogenaamde versterking van de bestuurlijke handhaving. Dat moet ze toelaten om beter te controleren of handelszaken en lokale organisaties niet misbruikt worden voor witwas, mensensmokkel of andere criminele activiteiten die de lokale legale economie aantasten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om nachtwinkels, massagesalons, handcarwashes, sportclubs, enzovoort.

“De haven van Antwerpen fungeert al lang als de poort van waaruit de drugs over het land worden verdeeld. En Brussel is een van de vele steden in ons land die dienst doen als afzetmarkt. Het drugsprobleem is er dus een dat samen met de verschillende lokale besturen moet worden opgelost,” zegt Close, die ook oproept om snel rond de tafel te gaan zitten.

"Het drugsprobleem is er dus een dat samen met de verschillende lokale besturen moet worden opgelost"

Burgemeester Close

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad

“Ik heb al aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laten weten dat ik absoluut open sta voor dialoog. En dat geldt ook voor mijn collega in Antwerpen Bart De Wever (N-VA)."

Het is voor de Brusselse burgervader ook tijd dat de lokale besturen snel meer mogelijkheden krijgen om preventief in te grijpen. “Op dit moment staan wij enkel in voor de openbare orde en kunnen we pas handelszaken sluiten nadat ze die hebben verstoord. Maar het lijkt mij opportuun moesten stadsbesturen ook preventief kunnen ingrijpen wanneer onze diensten verdachte transacties opmerken of er duidelijke vragen kunnen worden gesteld bij de motivatie van eigenaars of uitbaters om zaak te openen of over te nemen.”

Verlinden: ‘Werken al langer aan zo’n preventief instrument’

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) begrijpt de nood van Close om sneller en doortastender te kunnen ingrijpen. “We werken dan ook al geruime tijd aan ontwerpteksten om de lokale besturen meer sleutels in handen te geven in de strijd tegen drugs.”

“Maar we moeten er ook over waken dat er geen disproportionele maatregelen worden genomen. Het kan niet de bedoeling zijn om de zin en vooral het recht op ondernemen zomaar te ontnemen. Het wordt dus zaak om te bekijken hoe en vooral welke informatie we kunnen uitwisselen tussen de verschillende niveaus,” aldus de minister nog.

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni