Big City brussels parlement BRUZZ ACTUA 1577

Cumuleo over Vlaams-Brusselse weerstand tegen decumul: 'Onbegrijpelijk’

KVDP
© BRUZZ
09/03/2018

Burgergroeperingen Cumuleo en Transparencia vragen Open VLD, N-VA en CD&V om voor een decumul te stemmen. Volgende week wordt daarover gestemd in het Brussels parlement, maar de drie Vlaamse partijen zijn tegen, en kunnen zo het voorstel tegenhouden. 'Vanuit Vlaanderen is er terecht veel kritiek op het Waalse en Brusselse bestuur, dus tegenstemmen zou onbegrijpelijk zijn.'

In de nasleep van de schandalen rond Publifin en Samusocial hebben Groen en Ecolo, met de steun van SP.A, PS en Défi, een totale decumul in Brussel voorgesteld. Dat voorstel houdt in dat politici de functies van burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter niet meer mogen combineren met die van parlementslid. Daarover wordt volgende dinsdag in de commissie Financiën en Binnenlandse Zaken gestemd, maar de overige Vlaamse partijen zouden het voorstel kunnen blokkeren.

Voor een goedkeuring is immers een dubbele meerderheid nodig. Zowel de meerderheid van de Franstalige als van de Nederlandstalige parlementsleden moeten het voorstel goedkeuren en daar knelt het schoentje. Van de 89 parlementsleden steunen 48 parlementariërs het voorstel, maar aan Vlaamse kant lijkt het erop dat alleen SP.A en Groen zullen stemmen voor de decumul. En die zijn samen goed voor slechts zes van de 17 Vlaamse stemmen.

'Voor hun portefeuille'

Open VLD, CD&V en N-VA zouden het voorstel dus kunnen blokkeren. “Dat zou hallucinant zijn”, vindt Christophe Van Gheluwe van Cumuleo, een website die al een paar jaar de cumul in België in kaart tracht te brengen. De groep pleit voor meer transparantie vanuit het bestuur. “Vanuit Vlaanderen is er terecht veel kritiek op het Waalse en Brusselse bestuur, dus tegenstemmen zou onbegrijpelijk zijn", zegt hij aan BRUZZ.

Claude Archer van de collega's van Transparencia, die pleiten voor meer transparantie van het bestuur, spreekt zelfs over “schizofrenie”. “Die partijen weten toch dat decumul nodig is in Brussel”, aldus Archer.

Hij kan zich inbeelden waarom Open VLD niet voor decumul zal stemmen. “Op papier zijn ze wel te vinden voor het voorstel, maar ze stemmen voor hun portefeuille.” Van Gheluwe verduidelijkt: “Drie van de vijf Nederlandstalige liberalen in het parlement combineren mandaten. Een decumul zou hen heel wat geld kosten.” Volgens Cumuleo zou bijvoorbeeld Els Ampe, Brussels schepen en parlementslid, minstens 56.000 euro per jaar verliezen.

Alternatieve voorstellen

Volgende dinsdag wordt er trouwens ook gestemd over twee andere voorstellen voor decumul, een van MR en een van CDH. Het voorstel van burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) houdt slechts een gedeeltelijke decumul in. Mandaten combineren moet wel kunnen, vindt de MR, in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. “Dat is wel grappig”, merkt Claude Archer op, “want Etterbeek heeft 47.000 inwoners.”

Voor CHD mag de decumul verder gaan, maar onder bepaalde voorwaarden. Zo dringen de Franstalige christen-democraten aan op een sterke structurele band tussen het gewest en de conferentie van burgemeesters. “Dat zal de problemen van machtsconcentratie niet tegenwerken”, waarschuwt Van Gheluwe evenwel.

'Zonder Vlamingen zou jammer zijn'

Meer dan ooit is het belang van decumul duidelijk na de schandalen rond Samusocial en andere vzw’s, vindt Claude Archer. “De controle vanuit het Gewest bleek onbestaande te zijn. Als een burgemeester ook Brussels parlementslid is, zal hij voor zijn eigen, lokale belangen lobbyen”, legt hij uit. “Tegen de belangen van alle Brusselaars in”, voegt Van Gheluwe toe. Hij heeft het over baronieën. “Het zijn de burgemeesters die regeren, ook op gewestelijk niveau.” En dat leidt tot belangenconflicten, vinden Cumuleo en Transparencia.

Het voorstel voor decumul kan evenwel nog goedgekeurd worden, zonder meerderheid aan Nederlandstalige kant. Na een afkoelperiode van dertig dagen is een derde van de Vlaamse stemmen – en die is er al – genoeg. “Maar dat zou jammer zijn”, vindt Van Gheluwe. “Dit is geen communautaire zaak. Goed bestuur is in het belang van alle Brusselaars.”

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Hoe transparant is het beleid? , decumul , Transparantie , Brussels Parlement , Cumuleo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni