| Laurette Onkelinx (tweede van links) kondigde al aan uit de politiek te zullen stappen. Vandaag staat ze wel nog mee op het podium tijdens de 1 mei-viering van de PS.

Dag van de Arbeid: mag de PS nog vieren?

Ken Demol
© BRUZZ
01/05/2018

Dinsdag vieren socialisten aller landen hun jaarlijkse hoogdag: de Dag van de Arbeid. Maar mag de PS nog feestvieren na rampjaar 2017? “De PS moet bewijzen dat ze nog een geloofwaardig verhaal te bieden heeft."

De PS komt voor haar 1 mei-viering net als vorig jaar samen in het voormalige Volkshuis van Sint-Gillis. In het begin van de twintigste eeuw gaf Vladimir Lenin er nog een toespraak, maar vandaag moet de PS zich tevreden stellen met iets minder illustere sprekers.

Naast de drie Brusselse PS-excellenties Laurette Onkelinx, Rudi Vervoort en Philippe Close prijkt ook de naam van Mehdi Kassou op de affiche, de woordvoerder van het Brussels burgerplatform voor de steun aan vluchtelingen.

Niet langer ongenaakbaar

De PS heeft in het verleden al sterker gestaan tijdens 1 mei-vieringen. Vriend en vijand erkennen dat 2017 een rampjaar was voor de Franstalige socialisten. De partij moest twee schandalen incasseren, werd in de volksmond gelijkgesteld aan graaicultuur, en zakte peiling na peiling dieper weg. Kortom: een jaar om snel te vergeten.

Ondertussen lijkt de partij opnieuw recht te krabbelen, maar ook in 2018 oogt de ooit ongenaakbare PS wankel. Zelfs in rode bastions als Sint-Joost-ten-Node durft de oppositie al dromen van een meerderheid zonder de PS.

"De PS kan 1 mei gebruiken om te bewijzen dat ze nog steeds een geloofwaardig verhaal te bieden heeft.”

Professor Dave Sinardet (VUB)

"De PS zal de Dag van de Arbeid moeten aangrijpen om aan te tonen dat ze nog steeds een geloofwaardig verhaal te bieden heeft aan linkerzijde,” zegt professor in de Politieke Wetenschappen Dave Sinardet (VUB). “De kiezer voelt zich immers aangetrokken tot alternatieven als de PVDA. De PS staat voor een belangrijk jaar, en moet zich weer zien te bewijzen.”

Migratie: ook bij de PS een thema

De partij lijkt zich alvast te willen profileren op de vluchtelingenproblematiek. Met Kassou als spreker kiest de partij voor een open migratiebeleid. "Interessant dat de PS hem uitnodigt," zegt Sinardet. "In de rest van Europa sukkelen sociaaldemocratische partijen net met migratiepolitiek. Maar de PS trekt het thema naar zich toe, en kiest daarbij voor een open verhaal. Mogelijk zijn daarmee wel stemmen te halen in Franstalig Brussel."

“Ik zal bij de PS spreken over de toestand in en rond het Maximiliaanpark,” licht Kassou zelf al een tipje van de sluier over zijn toespraak. “Over het migratiebeleid dat in gebreke blijft, en eigenlijk onmenselijk is.”

Of de man zelf een politieke carrière overweegt, en met deze toespraak de eerste stappen alvast zet? “Ik ben geen lid van de PS,” zegt Kassou met klem. “Ik heb geen politieke ambities. Ik spreek bij de PS als woordvoerder van een groep mensen die in de steek gelaten wordt door de politiek. Daarbij ben ik kritisch voor alle partijen, links én rechts.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Brussel Kiest 2018 , PS , Laurette Onkelinx , Rudi Vervoort , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni