Agora start met zijn derde cyclus van de burgerassemblee. 44 willekeurig gekozen burgers buigen zich deze keer over alle Brusselse bevoegdheden die met werk te maken hebben.
Derde burgerassemblee van Agora draait rond werk
Agora heeft een zetel in het Brussels Parlement die wordt bezet door Pepijn Kennis. Maar de partij die draait rond burgerparticipatie doet het helemaal anders dan traditionele partijen. Kennis mag alleen voorstellen doen of stemmen over voorstellen waarover willekeurig gekozen burgerassemblees beslist hebben. Hij onthoudt zich van alle andere stemmingen.
Zo'n assemblee leverde aan het begin van de huidige legislatuur een aantal concrete voorstellen rondom huisvesting op. Nadien werd een cyclus met een nieuwe assemblee georganiseerd die werkte rondom bestaande voorstellen van andere partijen. "Onder meer cybergeweld, het gratis maken van maandverbanden en dergelijke producten en een Brusselse zorgverzekering werden behandeld", weet woordvoerster Hannah Vanbelle.
'Een groot experiment'
Voor de derde cyclus werd door de leden van de eerste twee assemblees het thema werk gekozen. Met behulp van experts zullen de deelnemers met elkaar in overleg gaan om samen de standpunten en voorstellen van de Brusselse Burgerassemblee te bepalen. De assemblee bestaat deze keer uit 44 leden, die volgens Vanbelle een goede representatie van de Brusselse samenleving vormen.
Tijdens de bijeenkomsten zal gewerkt worden met het Covid Safe Ticket (CST), maar aangezien de groep is samengesteld uit een zo representatief mogelijk deel van de Brusselse bevolking, zijn ook antigeentesten beschikbaar voor wie niet gevaccineerd is.
"Het blijft nog altijd een groot experiment", aldus Vanbelle. "We leren van iedere bijeenkomst en iedere cyclus. We hopen uiteindelijk tot een of meerdere voorstellen te komen, die draaien rondom een door de assemblee bepaalde focusvraag." Kennis zal die voorstellen nadien presenteren in het Parlement.
Lees meer over: Brussel , Politiek , agora , Agora , burgerassemblee