In het Brussels parlement ontspon zich donderdag een discussie nadat minister Alain Maron (Ecolo) aankondigde de commissie te moeten verlaten om zijn kind van de crèche op te halen. "Vrouwen werken al decennia en werden nooit met dezelfde mildheid benaderd als mannen."
Discussie nadat Maron commissie verlaat om dochter op te halen
In het Vlaams parlement was deze week ophef nadat Liesbeth Homans (N-VA), als parlementsvoorzitter, zei dat "kinderen bij de papa kunnen blijven" als de kinderopvang dicht moet. Een variant op dat debat zorgde donderdag ook voor ophef in het Brussels parlement.
Bij aanvang van de Commissie voor de Gezondheid en Bijstand aan personen kondigde Brussels minister Alain Maron (Ecolo) aan dat de spreektijd beperkt zou worden omdat hij om 18 uur in de crèche moest zijn om zijn dochtertje op te halen. Toen het zover kwam, reageerde niet iedereen even positief.
"De minister had een oplossing kunnen vinden. Vrouwen overal ter wereld vinden oplossingen," zei parlementslid Viviane Teitelbaum (MR). "Ik reageerde inderdaad een beetje boos," vertelt ze vrijdag aan BRUZZ. "We zaten immers in een belangrijk debat waarvan de spreektijd wordt beperkt omdat een man zijn kind van de crèche wil gaan halen."
"Maar vrouwen werken al decennia en werden nooit met dezelfde mildheid benaderd als mannen," gaat Teitelbaum verder. "Omdat het een man betreft, lijkt het plots alsof er zachtere voorwaarden ten aanzien van zijn professioneel leven worden gesteld. Als dit incident aantoont wat vrouwen dag in dag uit meemaken, dan is het goed. Maar het is niet eerlijk indien we deze mildheid - die we niet tonen ten aanzien van vrouwen - wel tonen aan mannen." (lees verder onder de video)
Parlement met jonge ouders
Brussels parlementslid Juan Benjumea-Moreno (Groen) was dan weer verbijsterd dat zich over het feit een discussie ontspon. "Minister Maron had eerder al aangekondigd dat hij op tijd naar de crèche moest. De oppositie vond dat schandalig en zei dat iemand anders het kind moest gaan halen of dat de minister maar een oplossing moest voorzien. Maar is het dan een oplossing dat een minister nooit zijn kind kan gaan halen?"
"Bovendien is het niet zo dat de minister het na een kwartiertje afgebold is. We hebben daar vier uur gezeten en tien minuten voor een tussenkomst is bovendien niet zo kort. Hij heeft overal op geantwoord. Ironisch genoeg waren sommige parlementsleden al vóór hem vertrokken."
"Het is hallucinant dat niet iedereen inziet dat we niet in een parlement van 40 jaar geleden zitten met enkel oude mannen van wie de echtgenote altijd thuis was. We hebben een parlement met veel jonge ouders en die willen ook een gezinsleven en zoeken naar dat evenwicht."
Ook Brussels oppositielid Bianca Debaets (CD&V) vindt het net een goed signaal dat het ditmaal een man is die meldt dat hij zijn kinderen moet ophalen. "Het is een sterk signaal omdat die taak vroeger vaak in de schoenen van vrouwen werd geschoven. Ik vind het ook goed dat politici zelf het voorbeeld geven. Maar een andere vraag is misschien wel of hij de commissie dan niet anders had kunnen organiseren en die eventueel vroeger in gang had kunnen zetten."
Andere reden
Op Twitter ontkende parlementslid Jan Busselen (PVDA) dat de PVDA vond dat iemand anders dat kind moet gaan halen. Volgens Busselen draaide het vertrek van Maron immers niet om kinderopvang.
"De context: een geïntegreerd gezondheidsplan waar de Brusselse sector van de gezondheidszorg drie jaar rond heeft gewerkt, een visietekst van 75 pagina's en een operationele tekst van 25 pagina's moeten snel snel besproken worden, als oppositie krijg je 10 minuten om te reageren. Dit ging niet om kinderopvang," schrijft hij op Twitter.
N-VA-parlementslid Gilles Verstraeten vindt het naar eigen zeggen "perfect normaal en verdedigbaar dat zoiets voorvalt", maar plaatst er een belangrijke 'maar' bij. "We wachten natuurlijk al drie jaar op dit belangrijke gezondheids- en welzijnsplan. We hebben daar al lang grote vragen over en we worden altijd aangemaand te wachten, want 'het plan is op komst'. Het is dan wel slechte timing om dat plan voor te stellen op een moment dat de minister niet de tijd heeft om te blijven tot op het einde van het debat. Daar had hij dan misschien tijd voor moeten maken, door bijvoorbeeld een commissie te voorzien die al vroeger op de dag begon."
Woordvoerder van Alain Maron, Simon Vandamme, laat evenwel weten dat er geen reden is om polemiek te voeren. "Het debat was gisteren (donderdag, red.). Minister Maron heeft op alle vragen geantwoord. Bovendien waren minister Elke Van den Brandt (Groen) en staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo) nog aanwezig na het vertrek van de minister voor eventuele antwoorden."
Lees meer over: Brussel , Politiek , Alain Maron , Brusselse kinderopvangplaatsen , Juan Benjumea , Viviane Teitelbaum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.