De gemeenteraad van Schaarbeek van 15 februari 2023. Alle publieksstoelen zijn ingenomen.

Ecolo-Groen Schaarbeek wil identiteitscontroles voor publiek gemeenteraad

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
20/03/2023

Al enkele maanden wordt de gemeenteraad in Schaarbeek verstoord door luidruchtige burgers. Geschreeuw, scheldpartijen en intimidatie zijn er maandelijkse kost geworden. De Ecolo-Groen-fractie wil daarom identiteitscontroles invoeren voor burgers die de gemeenteraad willen bijwonen, al wil coalitiepartner Défi daar niet van weten. "De zachte aanpak hebben we genoeg geprobeerd."

Vorige maand liep de raadszaal aan het Collignonplein helemaal vol met boze burgers, nadat burgerverenigingen hadden opgeroepen tot protest tegen Good Move en Good Living, al stonden die onderwerpen helemaal niet op de agenda. Anderhalf uur lang klonk er bijna constant geroep vanuit het publiek, tenminste wanneer de burgemeester of andere leden van de meerderheid het woord namen, waardoor het bijna onmogelijk was om een debat te voeren of te volgen.

"Jodogne, neem ontslag," klonk het geregeld vanuit het publiek, maar ook "Ecolo-Groen, buiten" en "Schaarbeek aan de Schaarbekenaren." "Keer terug naar Vlaanderen," kregen de aanwezige Nederlandstalige politici zelfs te horen. Na een tumultueuze zitting die anderhalf uur duurde, besliste burgemeester en gemeenteraadsvoorzitter Cécile Jodogne (Défi) om de zitting te schorsen. Verschillende oppositieleden hadden de zaal immers verlaten, waardoor het quorum niet meer gehaald werd.

"Al maanden worden de gemeenteraadszittingen gekaapt door een groep mensen die zich zeer agressief gedraagt"

Arnaud Verstraete, gemeenteraadslid

Eedaflegging van Arnaud Verstraete (Groen) in het Brussels parlement in 2019

De gemeenteraad van februari was geen alleenstaand geval. Al enkele maanden verloopt de gemeenteraad in Schaarbeek woelig door de aanwezigheid van luidruchtige burgers in het publiek. Om te vermijden dat het op de zitting van 29 maart opnieuw die richting uitgaat, stellen Ecolo en Groen voor om burgers die de gemeenteraad willen bijwonen te onderwerpen aan een identiteitscontrole. Bij het naar binnengaan zouden ze dan ook een kopie van het reglement van interne orde krijgen.

Recht van de luidste

"Al maanden worden de gemeenteraadszittingen gekaapt door een groep mensen die zich zeer agressief gedraagt. Ze schreeuwen, intimideren en maken zich schuldig aan racistische uitspraken," zegt gemeenteraadslid Arnaud Verstraete (Groen). "Het gaat over een kleine groep mensen in verhouding tot de omvang van de gemeente. Als je dit toelaat, krijg je een systeem van het recht van de sterkste, luidste of agressiefste, en komen we in een jungle terecht."

Zonder maatregelen vreest Verstraete dat de gemeenteraad niet meer kan functioneren. Niet alleen is het moeilijk om in zulke omstandigheden een debat te voeren en te volgen, maar sommige gemeenteraadsleden zouden zelfs het woord niet meer durven nemen.

Verstraete: "Het reglement van de interne orde van de gemeenteraad wordt al een hele tijd niet meer gerespecteerd, waardoor het democratisch werk niet meer correct kan verlopen. Er zijn meerdere personen binnen onze fractie die zich niet meer durven uiten. Je wordt zodanig onderbroken en geïntimideerd. Mensen staan eerst op tien meter van jou, maar daarnaast naast jou in je oren te roepen."

'Zachte aanpak genoeg geprobeerd'

In een schriftelijke reactie laat Défi, de partij van de burgemeester, weten dat ze niet gewonnen is voor het idee van identiteitscontroles. Dat gaat volgens de partij in tegen de vrijheid van beweging. "Men kan niet doen alsof men democraat is en tegelijkertijd maatregelen voorstellen die dictatoriaal lijken. Het gemeentehuis behoort tot de bevolking, die vrij is om er naartoe te gaan binnen de openingsuren, zo lang de regels gerespecteerd worden," aldus de Schaarbeekse afdeling van Défi.

"Het is een keuze om niet in confrontatie te gaan, maar na vijf keer moet je vaststellen dat het niet werkt"

Arnaud Verstraete, gemeenteraadslid

Eedaflegging van Arnaud Verstraete (Groen) in het Brussels parlement in 2019

De partij stelt wel dat schreeuwen of onderbreken wanneer iemand aan het woord is onaanvaardbaar is en wijst op het reglement van interne orde. "Het volstaat om het reglement toe te passen," klinkt het. "Als iemand de regels niet respecteert, vindt Défi Schaarbeek het normaal dat iemand de zaal wordt uitgezet na een waarschuwing."

Alleen is dat laatste nog niet gebeurd, alhoewel burgemeester Jodogne zelf verantwoordelijk is voor de toepassing van het reglement van de interne orde. "Mijn aanvoelen is dat de meeste burgemeesters voelen dat er onvrede is en toelaten dat mensen die onvrede ventileren, in de hoop dat het zal kalmeren," zegt Verstraete. "Het is een keuze om niet in confrontatie te gaan, maar na vijf keer moet je vaststellen dat het niet werkt. De zachte aanpak hebben we genoeg geprobeerd."

Op 29 maart vindt de volgende Schaarbeekse gemeenteraad plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Politiek , gemeenteraad Schaarbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni