Daar zijn de wachtrijen weer. Ondanks de vrieskou hebben tientallen ouders in Grimbergen ervoor gekozen om te kamperen voor de schoolpoort.
Edito: GOK op de schop?
Als alles goed gaat, zijn die er dit jaar niet in Brussel. Het gros van de Nederlandstalige scholen in de hoofdstad, zowel secundair als basisonderwijs, heeft voor de centrale aanmelding gekozen.
Vlaanderen wil die centrale aanmelding al een tijdje veralgemenen. N-VA staat echter op de rem. Het dossier zit muurvast. De N-VA heeft geen probleem met de centrale aanmelding. Ze wil wel komaf maken met het voorrangsbeleid. Dat is al sinds 2002 gemeengoed in het Nederlandstalig onderwijs. Nederlandstaligen en GOK-leerlingen krijgen voor een bepaald percentage voorrang. De toenmalige Vlaamse regering wou de concentratiescholen verwitten en de witte scholen meer kleur geven.
"Een voorzichtige conclusie luidt dat het GOK-decreet in beperkte mate heeft bijgedragen tot een sociale mix"
Is dat een succes gebleken? Het antwoord is complex. Zeker in de beginjaren heeft het tot een omgekeerd effect geleid. Witte scholen kwamen plots in de aandacht als de ‘betere scholen’. Gevolg: ze werden nog witter. Zo erg dat het bijwijlen obsceen werd. Dat hadden de ouders nu ook weer niet gewild.
Nadien ontdekten de ouders de voordelen van ‘Samen naar school’. Voormalige concentratiescholen werden plots erg hip. Andere ‘zwarte’ scholen bleven superdivers. Lees: met een sociaal achtergestelde schoolpopulatie.
Een voorzichtige conclusie luidt dat het GOK-decreet in beperkte mate heeft bijgedragen tot die sociale mix. En dat het dat deed zonder al te veel aan de vrijheid van schoolkeuze te raken. In het zoeken naar die moeilijke balans, heeft het decreet zijn werk gedaan.
En één ding is zeker: zonder GOK-decreet was het nog veel erger geweest. Zeker gezien de enorme druk op het Nederlandstalig onderwijs die er vandaag heerst. En dat is meteen de tweede conclusie. Segregatie verhoogt als er schaarste is: als er een tekort is aan scholen.
Waar al meteen die andere pregnante vraag opduikt. Waarom wil de N-VA af van de voorrangsregels? Het mag duidelijk zijn dat de partij van Bart De Wever in dit dossier, net zoals in andere hoogst maatschappelijke zaken, aanstuurt op een paradigmashift.
Het algemeen aanvaarde liberale idee dat stelt dat iedereen met de talenten die hij heeft, gelijk aan de start moet kunnen komen, en dus in de schoolloopbaan zoveel mogelijk dezelfde kansen moet krijgen, is niet iets waar de N-VA-voorzitter warm voor loopt. Het ruikt te veel naar het pamperen van wie sociaal zwak is.
De N-VA stelt daar ruw geschetst de meritocratie tegenover. Iedereen wordt met bepaalde talenten geboren en moet, los van de sociale thuissituatie, er maar het beste van zien te maken.
Dat is een erg harde manier om naar de samenleving te kijken en leidt in ons onderwijs zo goed als zeker naar een nog grotere segregatie. Het is maar de vraag of onze samenleving daarmee gediend is.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Onderwijs , GOK , centrale aanmelding , basisonderwijs , secundair onderwijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.