Dat de PS uit de Brusselse gewestregering gebonjourd wordt en vervangen door de MR is de natte droom van CDH-voorziter Benoît Lutgen, maar weinig waarschijnlijk. Dat laten ook de tussenkomsten op de gemeenteraad van de stad Brussel zien. Ontslagnemend schepen Ans Persoons zal nog doorbetaald worden tot september. Door een procedurele vaudeville op de gemeenteraad bleek dat er geen andere keuze is.
Een coup de théâtre als toetje
Ahmed El Ktibi (PS) is de nieuwe voorzitter van het OCMW van de stad Brussel. El Ktibi was tot nog toe schepen van Milieu, Groene Ruimten en Internationale Solidariteit. Hij volgt de gevallen Pascale Peraïta op die na gegraai bij de daklozenorganisatie Samusocial haar ontslag moest indienen. In haar val sleurde ze haar jeugdvriend Yvan Mayeur mee, die burgemeester was. Dat is althans de interpretatie van PS-militanten die naar de jongste gemeenteraadszitting waren afgezakt om het ontslag van Peraïta als OCMW-voorzitter en gemeenteraadslid te aanhoren. De feiten: ook Mayeur liet zich uit de kas van Samusocial betalen. Peraïta en Mayeur lieten zich niet zien, andere opvallende afwezige was minister Pascal Smet (SP.A), die samen met Céline Frémault (CDH) de voogdij uitoefent over Samusocial.
Eerste schepen Alain Courtois (MR) zat deze voor meerderheid pijnlijke zitting voor, waar ook twee nieuwe leden voor het OCMW moesten worden verkozen. De twee wettelijke verkozen opvolgers willen hun mandaat niet opnemen. Over hun persoonlijke motieven is niets geweten, maar na een schandaal als Samusocial mag dat niet verwonderen.
Fabian Maingain
Aan de oppervlakte leek de gemeenteraad over het ontslag van Peraïta en Mayeur een herhaling van standpunten die de voorbij weken uitgebreid geventileerd werden. Maar ze weerspiegelt de krachtsverhoudingen op gewestvlak: Défi (ex-FDF) komt als winnaar van de crisis uit de bus. Lutgen zegde vorige week zijn vertrouwen op in de PS, waarbij Samusocial handig als aanleiding gebruikt werd. Hij wil een andere regering - zonder de PS - in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap. Maar Lutgen was blijkbaar vergeten dat hij in Brussel naast de MR ook Défi of Ecolo nodig heeft. En die willen een goed jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen hun huid duur verkopen: voorzitter Olivier Maingain eist niet meer of minder dan het vertrek van Joëlle Milquet uit het Brussels parlement. Milquet is moeten opstappen als minister uit de Franse Gemeenschapsregering omdat ze ervan verdacht wordt kabinetsmedewerkers aangeworven te hebben om haar kiescampagne te voeren.
Défi-voorzitter Olivier Maingain vindt dat de drie klassieke partijen eerst grote kuis moeten houden voor er aan nieuwe regeringen kan worden gedacht. Maingan is niet vergeten dat de MR het FDF een paar jaar geleden genadeloos-opportunistisch aan de kant gezet heeft. Fabian Maingain, die in de stad Brussel gemeenteraadslid voor Défi is, zei dat nu Peraïta vertrokken is het de MR is die met deontologische geloofwaardigheid kampt in het OCMW. In de stad Brussel met haar vele instellingen, waar duurbetaalde zitjes in de raad van bestuur de regel zijn, is het niet alleen de PS die aan de vetpotten zit, maar ook de MR. En de wederzijdse halve sneren tussen Milquet en Maingain logen er niet om.
Maar ook de groenen zijn niet van plan zomaar op de avances in te gaan. De groenen, Franstalige en Nederlandstalige, willen een volledige decumul van schepen of burgemeester en parlementslid. MR en Open VLD zijn tegen, de PS is voor een decumul. Bart Dhondt (Groen) richtte zich uitdagend tot Courtois en Els Ampe (Open VLD): “Jullie zeggen dat jullie aan een nieuwe politieke cultuur werken. Kiezen jullie binnenkort voor jullie schepenambt of voor de zetel in het parlement.” En dan sneerde hij naar Ampe: “U wil zelfs cumuleren verplichten. Ongelooflijk.”
En als coup de théâtre wordt schepen Ans Persoons nog betaald tot aan de eerste gemeenteraad in september. Omdat de christendemocraten zich onthielden bij de stemming, raakte de gemeenteraad niet aan de vereiste twee derde om het ontslag van Persoons bij hoogdringendheid aan de agenda toe te voegen.
CDH breekt met PS
Samusocial
Hoe transparant is het beleid?
Lees meer over: Politiek , CDH breekt met PS , Samusocial , Hoe transparant is het beleid?
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.