Geert Bourgeois plenaire vergadering Vlaams Parlement 2

| De studie rond de bestuursvergoedingen kwam er in opdracht van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Een op de tien Vlaamse bestuursvergoedingen is te hoog

© Belga - BRUZZ
10/02/2018

Organisaties van de Vlaamse overheid hebben in 11 procent van de gevallen bestuursvergoedingen die hoger dan normaal liggen. Dat blijkt uit een studie van Hudson, in opdracht van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Die 'overdreven' vergoedingen zullen tegen de zomer verminderd worden "tot het door Hudson aanbevolen niveau", zegt Bourgeois.

Oppositiepartij Groen pakte in april 2017 uit met cijfers over vergoedingen bij de leden van de raad van bestuur van Vlaamse agentschappen en autonome instellingen. Sommige vergoedingen zouden daarbij oplopen tot 29.000 euro bruto per jaar. Groen-fractieleider Björn Rzoska had toen forse kritiek op regeringspartij N-VA.

Minister-president Geert Bourgeois reageerde 'not amused'. Hij verweet Groen "platte antipolitiek", maar kondigde toen wel een onafhankelijke studie aan. Zo'n studie is in Brussel nog nooit uitgevoerd.

Die onafhankelijke studie, uitgevoerd door Hudson, is nu klaar. Uit de resultaten blijkt dat 33 procent van alle organisaties van de Vlaamse overheid geen vergoeding uitkeert en dat in 55,5 procent van de organisaties de vergoedingen bescheiden zijn. In totaal is er dus bij 88,5 procent van de organisaties geen probleem.

"Dit resultaat ligt in lijn met mijn verwachtingen. Meer nog, de Vlaamse vergoedingen zijn lager in vergelijking met de vergoedingen die gangbaar zijn bij andere overheden en gemiddeld zelfs de helft lager dan in de private sector", stelt minister-president Geert Bourgeois.

11, 5 procent wél te hoog

In 11,5 procent van de gevallen ligt de vergoeding wél hoger dan is aanbevolen door Hudson. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vergoeding van de voorzitter van het Vlaams Energiebedrijf, die met bijna 30.000 euro bijna zes keer hoger ligt dan de aanbevolen 5.000 euro. Of van de bestuursleden van ARKimedes (een dochter van PMV) die een vergoeding van bijna 10.000 euro krijgen terwijl Hudson 2.500 euro aanbeveelt. Die te hoge vergoedingen zullen volgens Bourgeois "zo spoedig mogelijk, uiterlijk voor de zomer van dit jaar, verminderen tot het door Hudson aanbevolen niveau".

Volgens minister-president Bourgeois heeft de Vlaamse regering al duchtig geknipt in de vergoedingen en mandaten. Zo is er gesnoeid in in het aantal beleidsdomeinen, entiteiten en bestuursorganen. En door een reeks ingrepen, zoals de de integratie van de OCMW- en gemeenteraden en de afslanking van de provincies, verdwijnen er minstens 2.500 politieke mandaten.

Bourgeois: "Dit is het beleid van deze Vlaamse regering: we snoeien in het aantal mandaten en bestuursorganen en we waken er over dat de bestuurdersvergoedingen niet te hoog zijn. Maar we willen ook niet de populistische toer op gaan. Wanneer mensen een mandaat met de bijhorende verantwoordelijkheden opnemen en tijd investeren, mogen zij daar ook een correcte vergoeding voor krijgen."

Regeringscommissarissen

Groen-fractieleider Björn Rzoska is tevreden dat hij zijn gelijk haalt. "Bijna een jaar geleden werd ik zowat uitgespuwd omdat ik als klokkenluider de vergoedingen van de Vlaamse entiteiten naar buiten bracht. Vandaag krijg ik gelijk. Niet alleen blijkt dat meer dan 10 procent van de entiteiten op Vlaams niveau vooral aan hun voorzitters te hoge vergoedingen uitbetalen, bovendien klaagt Hudson ook de weinig transparante manier aan waarop daarover wordt gerapporteerd. Ik ben blij dat minister-president Geert Bourgois die hoogste vergoedingen wil terugdringen."

Het werk is daarmee nog niet af, aldus de fractieleider. Groen wil dat kabinetsmedewerkers die als regeringscommissaris optreden, niet extra voor die taak worden vergoed. Voorts wil Rzoska meer eenheid wat de zitpenningen voor bestuurders betreft.

"De Vlaamse regering legt terecht de intercommunales een streng kader op, dan kan ze niet anders die strenge regels ook voor zichzelf te hanteren. Dat Hudson aandringt op meer onafhankelijke bestuurders is niet meer dan terecht. Aan politieke benoemingen moet echt een einde komen", dixit Rzoska.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Hoe transparant is het beleid? , mandaten , mandatenvergoedingen , Transparantie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni