De afgelopen twee weken delen tientallen jonge vrouwen getuigenissen over mannen die hen tijdens uitgaan hebben gedrogeerd of verkracht. In een spoedoverleg tekent federaal staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) enkele krijtlijnen uit om seksueel geweld te voorkomen en beter in kaart te brengen.
Federale regering neemt extra maatregelen tegen seksueel geweld na Brusselse getuigenissen
Zoals ook uit onze eerdere reportage blijkt, is het voor vrouwen niet altijd even gemakkelijk om aangifte te doen van een verkrachting of aanranding. Olivia (25) werkte enkele maanden als serveerster bij een bar. "Er zaten drugs in mijn glas, ik heb het leeggegoten. Ik heb nooit een klacht ingediend bij de politie, ik had immers geen bewijs. Het was mijn woord tegen het zijne."
Een digitale tool moet beter in kaart brengen hoeveel klachten over seksueel geweld er écht zijn in België. Dat kondigen en Sarah Schlitz (Ecolo), federaal minister van Gelijke Kansen, federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verbeke (CD&V) en Van Quickenborne (Open VLD) aan na afloop van een spoedoverleg rond de getuigenissen over seksueel geweld in Brussel.
"Wij hebben een aanzienlijk verschil vastgesteld tussen het aantal getuigenissen die de laatste dagen op het internet zijn gepubliceerd, de politiecijfers en de cijfers van de Zorgcentra na seksueel geweld," stelt Schlitz. "Deze discrepanties tonen een dark number voor seksueel geweld in ons land. Samen met minister Verlinden en minister Van Quickenborne willen we onze acties bundelen om te komen tot een geïntegreerde aanpak waarbij elke actor naar behoren wordt betrokken."
Meer zorgcentra seksueel geweld
Het is bovendien de ambitie van de regering om het netwerk van zorgcentra sterk uit te breiden. Op 11 november gaat er in Antwerpen een nieuw centrum open. Later zullen er nog in Leuven en Charleroi volgen. "Tegen 2023 zullen we tien van zulke centra in ons land hebben," zegt Schlitz. "De bedoeling is dat elk slachtoffer op een uur rijden toegang heeft tot een zorgcentrum."
Naast het zorgcentrum hebben vice-eerste minister en minister van Justitie Van Quickenborne en staatssecretaris Schlitz zich ook beziggehouden met de herziening van het Belgisch wetboek van strafrecht op het gebied van het seksueel recht. De tekst wordt momenteel in de Kamer besproken en bepaalt onder andere dat het begrip ‘instemming’ nu uitdrukkelijk opgenomen wordt in het wetboek van strafrecht. Instemming kan volgens de nieuwe wet niet worden afgeleid uit de ‘afwezigheid van verzet’ van het slachtoffer.
Stijging aantal klachten
Het gewestelijke centrum voor seksueel geweld merkt een stijging op van het aantal klachten. Het Brusselse centrum liet weten dat er in normale tijden tussen de 40 en 50 klachten per maand binnenkomen. Maar nu zit het aantal al op 41, terwijl oktober nog niet voorbij is.
Het Brussels parket laat wel weten elke klacht heel serieus te nemen. "Naar aanleiding van de berichten die de voorbije weken zijn verschenen op sociale media willen we benadrukken dat elke klacht betreffende zedenfeiten zeer ernstig genomen wordt," zegt parketwoordvoerster Willemien Baert.
"Gezien de specifieke aard van dergelijke dossiers voert het parket een grondig en zorgvuldig onderzoek." Daarbij worden niet alleen materiele bewijzen verzameld, zoals biologische sporen en camerabeelden, maar worden ook zoveel mogelijke getuigen geïdentificeerd en verhoord.
Wie vragen heeft over seksueel geweld kan terecht op www.seksueelgeweld.be
Lees meer over: Brussel , Politiek , gendergerelateerd geweld , seksueel geweld , balancetonbar