Tijdens een woelige gemeenteraad in faciliteitengemeente Linkebeek hebben de dertien Franstalige raadsleden maandagavond collectief ontslag genomen. Nog dit jaar komen er daardoor nieuwe verkiezingen in de gemeente.
Franstalige meerderheid in Linkebeek neemt collectief ontslag
Bij de start van de gemeenteraad stemde de Franstalige meerderheid nog een motie om het ontslag van de Nederlandstalige burgemeester Eric De Bruycker te eisen. "De Franstalige gemeenteraadsleden hadden het ontslag geëist van de burgemeester maar die weigert voorlopig zijn ontslag te geven. Daarop hebben alle Franstalige gemeenteraadsleden, dat zijn er 13 van de 15, hun ontslag gegeven. De gemeenteraad van Linkebeek bestaat daardoor niet meer," legt journalist Wouter De Boer uit.
Met hun actie hopen ze vervroegde gemeenteraadsverkiezingen uit te lokken. Zo’n vervroegde verkiezingen zijn mogelijk, maar dan alleen om de gemeenteraadsleden die nu zijn opgestapt te vervangen. De Nederlandstalige gemeenteraadsleden van ProLink, burgemeester De Bruycker en gemeenteraadslid Rik Otten blijven dus gewoon hun functie uitoefenen. "Binnen enkele dagen komen wij samen met ProLink, nadat wij de juiste informatie gekregen hebben van de Vlaamse administratie en dan zien we in welke richting we verder gaan", zegt burgemeester De Bruycker. "In ieder geval gaan noch Rik Otten, noch mezelf ons ontslag aanbieden, maar het kan wel zijn dat ik als burgemeester binnen korte tijd mijn ontslag zal aanbieden."
De Bruycker wil dus ontmijner spelen tot er een nieuwe wettelijke kandidaat wordt voorgedragen. Als dat gebeurt wil hij zijn ontslag indienen, anders niet.
De Franstalige meerderheid wil met nieuwe tussentijdse verkiezingen Damien Thiéry weer in het zadel krijgen als burgemeester. Ze zeiden eerder al dat dat hun enige kandidaat blijft. Maar mogelijk veroorzaken die verkiezingen een wettelijk probleem, zegt professor Johan Ackaert: "Het komt het erop neer dat in gemeenten zoals Linkebeek de schepenen bij gewone gemeenteraadsverkiezingen rechtstreeks door de kiezers worden verkozen. Nu zitten we echter met buitengewone verkiezingen en in het geval van Linkebeek is nergens voorzien hoe die schepenen verkozen moeten worden."
De Bruycker werd begin deze maand door Vlaams minister van Binnenlands Beheer Liesbeth Homans benoemd tot burgemeester. De Franstalige meerderheid wilde geen andere burgemeester voordragen dan Damien Thiéry. Die kon echter niet benoemd worden omdat hij destijds als burgemeester de taalwetten niet heeft gerespecteerd.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.