De afkoelende vastgoedmarkt heeft een verschillende impact op de inkomsten van de verschillende gewesten van het land. Terwijl Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) donderdag waarschuwde dat de inkomsten uit registratierechten 500 tot 700 miljoen euro lager zullen uitvallen in 2024, houdt zijn Brusselse collega Sven Gatz (Open VLD) rekening met 100 miljoen euro minder dan voorzien. In Wallonië wordt een daling van 60 miljoen euro verwacht.
Gatz: 'Afkoelende vastgoedmarkt heeft matige impact op Brusselse inkomsten'
De minderinkomsten van 100 miljoen zijn volgens Gatz een schatting. "Het is eigenlijk te vroeg om de precieze impact van de huidige afkoeling van de vastgoedmarkt te evalueren", zegt Gatz.
Ook is die minderinkomsten niet enkel te wijten aan de evolutie van de markt. De initiële schatting gebeurde op basis van cijfers van de federale dienst van Financiën. "Het ging om een eerder voluntarische schatting van 729 miljoen euro, ook al was 2022 een uitstekend jaar met 685 miljoen inkomsten uit de registratierechten, aldus de minister.
De lagere inkomsten zijn volgens de Open VLD-minister te verklaren door een afwachtende houding in het begin van het jaar, omdat op 1 april voordelige maatregelen voor wie een woning wilde verwerken in werking traden. Toen werd het abattement - de schijf waarop je geen registratierechten moet betalen - verhoogd van 175.000 naar 200.000 euro.
Daarnaast was er ook een meer uitgesproken daling van de huizenprijzen in vergelijking met de prijzen van appartementen.
De schatting voor 2024, die van juni dateert, sprak van 668 miljoen inkomsten uit registratierechten. Maar nieuwe schattingen worden in de week van 18 tot 22 september verwacht, aldus nog Sven Gatz.