De Brusselse gemeenten hebben na twee jaar voorbereiding een gemeenschappelijk politiereglement uitgewerkt. Gemeenten die dat willen kunnen nog steeds een uitzondering stemmen voor het eigen gebied. De gemeenten zullen ook bewakingsbeelden uitwisselen.
Gemeenschappelijk politiereglement in Brusselse gemeenten
Laden en lossen, betogingen, netheid of zelfs kamperen in de stad. Het zijn maar enkele onderwerpen waarover een politiereglement zich uitspreekt. Tot vandaag zijn er 19 verschillende reglementen van kracht in Brussel, één per gemeente. Dat leidt al eens tot verwarring, want weinig burgers kennen alle gemeentegrenzen zomaar uit het hoofd.
De voorbije twee jaar werkte Brulocalis – vroeger Vereniging van Stad en gemeenten van Brussel – daarom een geharmoniseerd politiereglement uit. De Conferentie van burgemeesters stelden het 70 pagina’s tellende document woensdag voor. Het nieuwe reglement wordt normaalgezien van kracht in maart 2020. Er wordt ook een protocol afgesloten met het parket van Brussel.
'In Etterbeek en Koekelberg kan een GAS-boete vanaf 14 jaar, elders vanaf 16. Dat is een politieke keuze.'
Het gemeenschappelijk document betekent niet dat er in de toekomst geen afwijkingen per gemeente meer zullen zijn. Wanneer een gemeente dat wil, kan ze nog steeds eigen bepalingen toevoegen. “De ene gemeente is de andere niet,” legt Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf uit. “Gemeenten die een haven hebben zullen daarover bijvoorbeeld specifieke bepalingen kunnen toevoegen.”
De mogelijkheid om af te wijken van het gemeenschappelijke reglement gaat echter verder dan de eigenheden van bepaalde gemeenten. Zo zullen Etterbeek en Koekelberg de minimumleeftijd voor een GAS-boete bijvoorbeeld op 14 jaar leggen, terwijl dat in de andere gemeenten 16 jaar blijft. “Dat is een politieke keuze en de federale wetgeving biedt ons daar de mogelijkheid toe,” legt Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf.
Uitwisseling van bewakingsbeelden
In de toekomst zullen de verschillende gemeenten ook de bewakingsbeelden van hun cameranetwerken met elkaar delen.
Een grote frustratie van de burgemeesters is dat de MIVB haar beelden niet met de burgemeesters deelt, die nochtans bevoegd zijn voor veiligheid, bleek op de conferentie van burgemeesters. "Wij begrijpen niet waarom," zei voorzitter Charles Picqué (PS).
Navraag bij de MIVB leert dat de laatste hand wordt gelegd aan een conventie tussen de MIVB en twee gewestelijke diensten: het CIBG (Informatica) en Brussel Preventie en Veiligheid. Eens die conventie er is moet er een overeenkomst komen met de lokale politiezones om de beelden in real time te kunnen raadplegen. "Maar het is niet voorzien dat burgemeesters meteen toegang krijgen tot die beelden", weet de woordvoerder.
Lees meer over: Brussel , Politiek , politiereglement , Conferentie van Burgemeesters
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.