De Brusselse burgemeesters zagen de Brusselse Veiligheidsraad eerder als een moment om onduidelijkheden aan te kaarten dan de plaats om extra coronamaatregelen aan te kondigen. "Voorlopig kunnen we zelf niet veel extra doen."
Gemeenten na Veiligheidsraad: 'Voor ons verandert er niets'
Als het Brussels gewest boven de 50 besmettingen per 100.000 inwoners komt, zal een mondmaskerplicht worden ingevoerd. Dat was de enige concrete maatregel die werd aangekondigd na de Brusselse Veiligheidsraad van donderdag. "Voor ons verandert er voorlopig niets," stelt Marc Weber, kabinetschef van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Defi).
De burgemeesters lieten na afloop vooral uitschijnen dat zij de bijeenkomst vooral hadden gebruikt om hun vragen te stellen en onduidelijkheden aan te kaarten. "We hoeven geen paniek te veroorzaken," aldus Charles Picqué (PS), burgemeester van Sint-Gillis, over het uitblijven van strenge maatregelen.
Rapportering
Zijn gemeente heeft met 68 besmettingen per 100.000 inwoners nochtans de hoogste besmettingsgraad van alle gemeentes. Bovendien zit Sint-Gillis al boven de gestelde kritische grens van 50. "Maar er zou in de rapportering van de cijfers wel rekening gehouden moeten worden met onze hoge testinggraad", benoemt de burgemeester al een van de zaken die hij aangekaart heeft in de Veiligheidsraad. "Met twee ziekenhuizen dichtbij, laten de inwoners zich hier sneller testen. Bovendien hebben we ook veel bezoekers en reizigers van buiten de gemeente, met het Zuidstation, de metro en een populaire horeca."
Over een andere vorm van rapporteren werd niets beslist. Vervoort kondigde wel aan dat de testcapaciteit aanzienlijk zal worden opgetrokken. Die zal de komende dagen naar 4000 per dag stijgen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twee weken geleden.
Contact tracing
Daarnaast had Brussels minister-president na afloop van de Veiligheidsraad aangegeven dat hij de burgemeesters gevraagd had om de diensten van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscomissie (GGC) bij te staan om besmette personen op te sporen. Die vraag moet eerder worden gezien als een voortzetting van de huidige werking, dan een extra inspanning. "Momenteel wordt er al goed samengewerkt," verduidelijkt gezondheidscoördinator Inge Neven (GGC). "We willen nog meer inzetten op sensibiliseren en preventie."
Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-Ten-Node, klaagde gisteren dat hij de namen en adressen wil hebben van de mensen die besmet zijn in zijn gemeente. "Zo kan de gemeentedienst voorstellen om hun boodschappen te doen, zodat zij zeker thuisblijven," zei hij. Andere burgemeesters hadden dezelfde bedenking, maar Neven heeft tijdens de Veiligheidsraad nogmaals duidelijk gemaakt dat dat privacytechnisch niet mogelijk is.
"We zijn nog in afwachting van meer details over mensen die terugkeren van vakantie," aldus Weber. Die informatie moet, ook geanonimiseerd, vanuit het federale niveau worden doorgegeven aan het gewest en daarna aan de gemeentes. "Aan de doorstroming van die data moet nog wel wat gewerkt worden," geeft Neven toe. "Dat zal ook gebeuren."
Een lijn
Buiten wat banners en flyers om de bevolking voor te lichten, hebben de gemeentes geen concrete nieuwe opdracht meegekregen op het vlak van contact tracing. "Voorlopig kunnen we zelf niet heel veel extra doen," aldus Picqué. "Vergeet ook niet dat de gemeentes al zijn overspoeld met opdrachten en missies."
De gemeentes reageren wel tevreden over het feit dat er voor een algemene mondmaskerplicht gekozen is. Ze lijken er vanuit te gaan dat de grens van 50 gevallen per 100.000 inwoners ergens volgende week wel overschreden zal worden. "Wij hebben zelf al snel een mondmaskerplicht op bepaalde openbare plaatsen ingevoerd", aldus Cerexhe van Sint-Pieters-Woluwe. "We werden toen wat lacherig bekeken, maar kijk waar we nu staan."
Sint-Pieters-Woluwe is met 17 besmettingen per 100.000 inwoners voorlopig de op een na beste leerling van de Brusselse klas. Moest de grens van 50 over het hele gewest gemiddeld worden overschreden, betekent dat een algehele mondmaskerverplichting in het hele gewest. Ook wanneer de cijfers in bijvoorbeeld Sint-Pieters-Woluwe misschien nog onder die grens van 50 zitten. "Het is goed dat er een lijn getrokken wordt in het hele gewest," aldus Cerexhe, voor wie dat niet aanvoelt als een straf voor de minder strenge maatregelen in andere gemeentes. "Dan is het voor iedereen in ieder geval duidelijk dat een mondmasker overal verplicht is."
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , coronavirus , corona , coronacrisis , Brusselse veiligheidsraad , gewestelijke veiligheidsraad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.