Gennez: 'Haal Brussel uit onderhandelingen'
Lees ook: Onderhandelingen opnieuw van start
De politieke situatie zit muurvast sinds N-VA verklaarde niet te willen onderhandelen op basis van de nota van ontslagnemend formateur Elio Di Rupo (PS). De voorstellen rond de taalrechten in Brussel zetten ook bij CD&V kwaad bloed. In 'De Ochtend' op Radio 1 deed Gennez woensdagochtend een voorstel om de impasse te doorbreken.
"Brussel verhit de gemoederen te veel. Laat ons die kwestie uit de onderhandelingen evacueren," klonk het. Voor CD&V mag er absoluut niet geraakt worden aan de taalrechten van de Vlamingen in de hoofdstad en Gennez erkende dat de partij daar een punt heeft. "De voorstellen liggen te gevoelig."
Ze stelt voor om de Brusselse knoop te ontwarren op een aparte conferentie. "Uitstel is geen afstel, want de stad heeft een interne hervorming nodig," aldus nog Gennez.
Zwaard van Damocles
Terwijl de kwestie Brussel in de koelkast zit, moet er eindelijk een oplossing komen voor BHV. "Die splitsing hangt ons nu al jaren als het zwaard van Damocles boven het hoofd. Maar de Franstaligen lijken bereid om een propere splitsing, met extra geld voor Brussel als compensatie, te aanvaarden."
"Dat de splitsing van BHV, met of zonder de N-VA, afhankelijk is van het FDF, is een drogreden om het niet te doen," zei Gennez nog. "Het FDF heeft drie zetels, terwijl BHV met een gewone meerderheid in de Kamer gesplitst kan worden." Gennez vindt de reden die CD&V vorige week opgaf om niet te onderhandelen zonder de N-VA dus ongeldig. Volgens voorzitter Beke wordt de staatshervorming zo afhankelijk van het FDF.
Voor Gennez ook snel onderhandeld worden over sociaal-economische hervormingen. "Want ook voor de SP.A is de nadruk op de lasten te hoog in de nota-Di Rupo," zei de SP.A-voorzitster, verwijzend naar kritiek op de formateursnota van N-VA.
CD&V: "Brussel-hoofdstuk schrappen is fundamentele wijziging"
CD&V-kamerlid Hendrik Bogaert ziet alvast een deel van het voorstel-Gennez wel zitten, maar behoudt wel een belangrijke slag om de arm. CD&V eist immers dat de nota-Di Rupo herschreven wordt alvorens er kan gepraat worden. "Als Elio Di Rupo enkele fundamentele pijnpunten over Brussel uit zijn tekst zou schrappen, dan is ergens onze vraag voldaan om de nota fundamenteel te wijzigen," zei Bogaert op de VRT-Radio. "Als drie onaanvaardbare punten - tweetalige lijsten, federale kieskring en afbouw taalrechten - geschrapt worden dan schept men natuurlijk een fundamenteel andere context."
Bogaert zei ook dat zulke wijzigingen misschien de N-VA kunnen overtuigen om mee aan tafel te schuiven. Al wees hij er ook op dat de extra besparingen voor de deelstaten in de nota-Di Rupo uit den boze zijn.
Noodregering
Het blijft onduidelijk wanneer ontslagnemend formateur Di Rupo naar de koning gaat. Dinsdag probeerde hij CD&V nog te overtuigen om voort te onderhandelen, zonder N-VA, maar dat mislukte. Voorzitter Beke blijft erbij dat Di Rupo zijn nota moet herschrijven. Mogelijk gaan we naar een noodregering, wat betekent dat de regering Leterme meer beslissingen zal mogen nemen dan nu. Ze bereidt nu al de begroting van volgend jaar voor.
De formatienota van Di Rupo
Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.