Gravensteengroep: ‘Separatistische Brusselaars blazen België op’

© brusselnieuws.be
06/03/2012
Door hun aanval op de bescherming van de Vlaamse minderheid in Brussel blazen de Brusselaars het historische ‘compromis des Belges’ op en worden zij de doodgravers van de Belgische staat. Dat schrijft de Vlaamsgezinde Gravensteengroep in haar negende manifest. Ook de Vlaams-Brusselse politici krijgen een veeg uit de pan.

De Vlamingen krijgen bescherming in Brussel, de Franstaligen op het federale niveau. Dat evenwicht tussen de Belgische minderheden is de basis van het federale bestel. En daaraan wordt volgens de Gravensteengroep zwaar gemorreld in het regeerakkoord van de regering-Di Rupo I. "Dat ruilt de bescherming van de Vlaamse Brusselaars in voor de bescherming van de Franstaligen in de Rand," luidt het. "De Franstaligen willen zo het impliciete Belgische ruilcontract verbreken. Zij weten zich immers meer dan voldoende beschermd op het federale niveau, en feitelijk oppermachtig op het Brusselse."

Volgens de Gravensteengroep maken de Franstaligen op Brussels niveau wel gebruik van hun meerderheid, terwijl de Vlamingen dat op federaal niveau door allerlei grendels niet kunnen doen. "Het blokkeringsmechanisme waarover de Brusselse Vlamingen beschikken hebben ze nog nooit gebruikt," luidt het. "Bovendien proberen de Franstaligen onverdroten om de politieke vertegenwoordiging van de Vlaamse Gemeenschap buitenspel te zetten en zelfs uit Brussel te verdrijven. Omdat zo het Belgische contract verbroken wordt, kunnen we spreken van een Brussels separatisme."

Meer Vlaamse inbreng in beleid
De Brussels-Vlaamse politici zijn daar volgens de Gravensteengroep medeplichtig aan. "Als zij de opmerkingen van de Vlaamse minister van Onderwijs afdoen als die van een schoonmoeder, begrijpt u wat we bedoelen," klinkt het. "Vlaanderen draagt geld af voor de Brusselse instellingen, maar een structurele inbreng in het beleid wordt afgedaan als inmenging in 'binnenlandse' aangelegenheden. De Brusselse Vlamingen kunnen het kennelijk niet laten om de band met de Vlaamse Gemeenschap in een kwaad daglicht te stellen."

Daarom pleit de groep voor het herbekijken van de rol van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en een grotere inbreng van Vlaanderen in het beleid van de Vlaams-Brusselse instellingen. "Wij willen dat Vlaanderen betrokken blijft bij de hoofdstad. Wie deze betrokkenheid als kolonialisme interpreteert, heeft blijkbaar geen besef van de specifieke opdracht en verantwoordelijkheid van Brussel," concludeert de groep.

Gemeenschapskeuze
Een overheveling van bepaalde gemeenschapsmateries, zoals de kinderbijslag, naar de GGC is voor de Gravensteengroep helemaal uit den boze. Zij pleit voluit voor gemeenschapskeuze in Brussel. "Wij willen niet dat deze bevoegdheden 'sluipend' worden overgedragen aan een ongrondwettelijk Brussels gemeenschapsgewest," zegt ze. " Persoonsgebonden bevoegdheden kunnen beter worden overgedragen aan Vlaamse instellingen die voor alle Brusselaars onder dezelfde voorwaarden toegankelijk zijn. De shopping die daarvan het gevolg zou kunnen zijn is in feite niets anders dan de vrije keuze die elke inwoner nu al heeft tussen schoolnetten, ziekenfondsen, kinderbijslagfondsen, ziekenhuizen, vakbonden, verzekeringen, en zelfs kieslijsten."

De Gravensteengroep concludeert dat het huidige regeerakkoord niets minder is dan een machtsgreep van de Franstaligen. "Geen staatshervorming is beter dan diegene die er nu voorligt. Wie er de Vlamingen voor waarschuwde dat ze zonder België 'Brussel kwijt zijn', zorgt er nu zelf voor dat de Vlamingen 'Brussel kwijt' zijn. Ook zonder splitsing van het land. Perfect legaal, in de context van het regeerakkoord."

Achter de Gravensteengroep gaan verschillende Vlaamse intellectuelen en kunstenaars schuil. Zij pleiten voor een verdere staatshervorming op basis van het territorialiteitsbeginsel. Onder meer filosoof Etienne Vermeersch, regisseur Jan Verheyen en Jean-Pierre Rondas zijn initiatiefnemers van de groep.

De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni