Hossein Amir-Abdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, bevestigt op Twitter dat Assadollah Assadi is vrijgelaten. Assadi, een Iraanse schijndiplomaat, zat in ons land in de cel nadat hij werd veroordeeld voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag in Parijs. Iran had om zijn vrijlating gevraagd in ruil voor Olivier Vandecasteele.
Iran bevestigt vrijlating schijndiplomaat Assadi, oppositie veroordeelt ruil
Premier Alexander De Croo maakte vrijdag bekend dat de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele, die 455 dagen opgesloten zat in een Iraanse gevangenis, vrij is en onderweg is naar België. Er is sprake van een gevangenenruil. Ons land vroeg op 18 april officieel de overbrenging van de Belg aan, terwijl Iran hetzelfde heeft gevraagd voor Assadollah Assadi, de Iraanse schijndiplomaat die in ons land in de cel zit nadat hij werd veroordeeld voor zijn rol in een verijdelde terreuraanslag in Parijs.
"De heer Assadollah Assadi, de onschuldige diplomaat van ons land, die meer dan twee jaar illegaal werd vastgehouden in Duitsland en België in strijd met het internationale recht, is nu op weg terug naar zijn vaderland en zal binnenkort ons geliefde Iran binnenkomen", schrijft de minister. "Ik dank het sultanaat van Oman voor zijn positieve inspanningen in deze richting."
Ook Oman heeft een officiële reactie op Twitter geplaatst: "De inspanningen van Oman hebben geleid tot een overeenkomst tussen beide partijen voor een ruil. De personen die werden vrijgelaten, zijn vandaag van Teheran en Brussel naar Muscat gebracht, in voorbereiding op hun terugkeer naar hun eigen land. Het sultanaat van Oman waardeert de positieve sfeer die overheerste bij de gesprekken tussen de Iraanse en de Belgische zijde in Muscat en de wil van beide partijen om dit humanitaire probleem op te lossen."
Iraanse oppositie veroordeelt vrijlating Assadi
"Het Iraanse verzet veroordeelt krachtig de vrijlating van de terroristische diplomaat Assadollah Assadi en zijn terugkeer naar Iran onder het bewind van de moellahs", laat de Nationale Raad van Iraans Verzet in België (NCRI) vrijdag weten in een reactie. Volgens de Iraanse oppositie is de vrijlating in strijd met een eerder arrest van het Grondwettelijk Hof.
Sinds vorige maand is er een verdrag van kracht dat toelaat dat Belgische gevangenen in Iran hun straf in hun thuisland uitzitten en omgekeerd. Dat verdrag werd eerder aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. Het bleef overeind, maar het Hof oordeelde wel dat slachtoffers van een veroordeelde op voorhand moeten worden ingelicht van de overbrenging, zodat een rechter de wettigheid ervan kan toetsen.
In het geval van Assadi gaat het onder meer om de Iraanse oppositie. Die laat vrijdag in een reactie aan Belga weten dat ze niet op de hoogte was van de overbrenging van Assadi naar Iran via het sultanaat van Oman. "De vrijlating van deze terroristische diplomaat komt er terwijl het Grondwettelijk Hof in zijn arrest duidelijk had gesteld dat de Belgische regering de slachtoffers zou moeten informeren alvorens de veroordeelden over te dragen zodat ze de kans krijgen om terug te keren naar de rechtbank."
De NCRI heeft het voorts over 'een beschamende toegeving aan chantage voor terrorisme en gijzeling, in duidelijke strijd met het gerechtelijk bevel'. "Dit zal het religieus fascisme, dat heerst over Iran, aanmoedigen om zijn misdaden voort te zetten op het gebied van binnenlandse repressie en regionaal en internationaal terrorisme. Het Iraanse verzet zal zo veel mogelijk gerechtigheid blijven zoeken, zowel in België als in de internationale arena", aldus nog de NCRI.
Volgens N-VA is Teherans chantagepolitiek volledig geslaagd
N-VA reageert met gemengde gevoelens op het nieuws over de vrijlating van Vandecasteele. Fractieleider Peter De Roover is tevreden dat de Belgische ngo-medewerker vrij komt, maar vreest dat elke landgenoot in Iran vogelvrij is. Hij roept daarom op het verdrag dat ons land met Iran sloot over de uitlevering van elkaars gevangenen, op te schorten.
"Het is een zeer goede zaak dat Olivier Vandecasteele vrij komt", aldus De Roover. Het "verheugt ons zeer dat aan de hel waarin hij en zijn familie terechtkwamen, een einde is gekomen."
Hij vindt wel dat voor euforie geen reden is, "wanneer het beleid een Belg in zware problemen brengt en die maar bevrijd kan worden door een veroordeelde terrorist vrij te laten. Teherans chantagepolitiek is volkomen geslaagd."
Volgens de Kamerfractieleider negeert de regering ook straal de modaliteiten die het Grondwettelijk Hof had vastgelegd om tot een ruil met de veroordeelde terrorist Assadi over te gaan. Ook het parlement werd niet betrokken, in tegenstelling tot wat Groen had gevraagd, merkt De Roover nog op.
Volgens de N-VA'er betaalt onze samenleving een hoge prijs voor de vrijlating en mag dit ons geen tweede keer overkomen. "Nu Vandecasteele vrij is, kan de regering best het verdrag met Iran schorsen zodat een dergelijk tragische episode in de toekomst vermeden kan worden. De regering mag geen nieuwe zaak-Vandecasteele meer uitlokken. Dit uitwisselingsverdrag verklaart immers elke landgenoot in de Iraanse invloedsfeer vogelvrij,", besluit De Roover.
Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn is blij voor Vandecasteele en zijn familie "dat de nachtmerrie voorbij is". "Maar mocht blijken dat de Vivaldi-regering zo kortzichtig is geweest om hiervoor een terrorist te laten vertrekken, heeft men de deur wijd opengezet voor vele nieuwe nachtmerries", aldus Samyn.
Voor het Vlaams Belang was en blijft "een onevenwichtige gevangenenruil tussen een veroordeelde terrorist en onschuldige ngo-medewerker onbespreekbaar". De partij heeft zich daar ook steeds tegen verzet. "Het is een deal die de gijzelingspolitiek en de internationale terreuragenda van Iran faciliteert", besluit Samyn.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Assadollah Assadi , iraans verzet , iraanse oppositie , verijdelde terreuraanslag , Iraanse schijndiplomaat , gevangenenruil , NCRI