De Brusselse regering en de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) hebben dinsdagnamiddag een ICT-kaderakkoord gesloten met vertegenwoordigers van de sector van de Informatica en Communicatietechnologieën. Het is het achtste kaderakkoord dat de Brusselse regering met specifieke economische sectoren afsluit. Daarnaast ziet binnenkort een Opleidings- en Tewerkstellingspool (OTP), DigitalCity, het levenslicht.
Kaderakkoord tussen Brussels gewest en ICT-sector
De kaderakkoorden hebben tot doel het overleg tussen de overheden, ondernemingen en werknemers van een bepaalde sector te organiseren en te bestendigen, om passende voorwaarden en oplossingen te vinden voor een betere opleiding van werknemers en werkzoekenden en voor de creatie van een kwaliteitsvolle tewerkstelling in Brussel.
Bovendien moeten de akkoorden inspelen op de evoluties van de noden van het Brussels Gewest, om de bedrijvigheid van de ondernemingen op het grondgebied te kunnen ondersteunen.
'Anticiperen op ontwikkelingen in de sector'
Tijdens de vorige legislatuur sloot de Brusselse regering al zeven kaderakkoorden met zeer diverse sectoren: Transport & Logistiek, Bouw, Elektrotechniek, Metaalverwerkende en Technologische Nijverheid, Horeca en Uitzendarbeid. De regering ziet de ICT-sector als een sleutelsector voor de toekomst van alle Brusselaars.
"Naast de niet te verwaarlozen tewerkstellingsperspectieven die dit gebied van digitale activiteit biedt, wil ik vooral benadrukken dat er moet worden geanticipeerd op de ontwikkelingen in deze sector, zodat ze op de ontwikkeling van ons gewest zouden kunnen worden afgestemd", verduidelijkt minister-president Rudi Vervoort (PS).
'Juiste strategieën bepalen om werkzaamheidsgraad te verhogen'
Minister van Tewerkstelling en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (Défi) wijst erop dat Brussel het grootste tewerkstellingsgebied van het land is. "We weten dat de digitale technologie heel wat veranderingen op de arbeidsmarkt zal teweegbrengen. Dankzij dit akkoord zullen de overheden en de sector de juiste strategie bepalen om de tewerkstellingsgraad in het Brussels gewest te verhogen."
"Samen zullen we opleidingen ontwikkelen die aangepast zijn aan de noden van de ondernemingen, en zullen we voortdurend beoordelen of deze nog steeds relevant zijn. Dit zal met name de rol zijn van de Opleidings- en Tewerkstellingspool, die volledig aan digitale technologie is gewijd, DigitalCity", aldus de minister.
DigitalCity moet de verschillende publieke en private actoren coördineren en staat open voor alle doelgroepen: zowel werkzoekenden als werknemers of leerlingen. "Het kaderakkoord en de Opleidings- en Tewerkstellingspool DigitalCity zijn essentiële instrumenten om de opleiding van de Brusselaars te verbeteren en om zich voortdurend aan de veranderingen in de samenleving aan te passen, besluit Jan De Brabanter, voorzitter van de Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Lees meer over: Brussel , Politiek , ICT-sector , Brusselse regering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.