In Ganshoren heeft burgmeester Pierre Kompany (ProGanshoren) ontslag genomen. "Het valt me niet zwaar om mijn sjerp weer af te staan," zegt hij. "Ik heb tijdens die drie jaar gedaan wat ik moest doen." Ook de Nederlandstalige schepen Marina Dehing-Van den Broeck (ProGanshoren/CD&V) houdt er mee op.
Kompany neemt ontslag als burgemeester: 'Heb afgelopen drie jaar gedaan wat moest'
Pierre Kompany dient woensdag zijn ontslag in. Dat gebeurt via een brief aan de gemeentesecretaris, waarna minister-president Rudi Vervoort (PS) een tweetal maanden de tijd neemt om de geloofsbrieven van zijn opvolger te onderzoeken. Die moeten aantonen dat partijgenoot Jean-Paul Van Laethem met recht en reden burgemeester kan zijn.
Het was niet Kompany zelf die aanstuurde op de burgemeesterswissel. "Maar het stond zo beschreven in het akkoord dat voor de verkiezingen in 2018 al was gesloten, en die wissel voeren we nu door. Of ik het hier moeilijk mee heb? Neen. Ik heb gedaan wat ik moest doen in die drie jaar. Als burgemeester kun je de problemen samen met de bevolking aanpakken, als een goede huisvader. En dat was mooi zo."
Een van de verwezenlijkingen waar hij trots op is, is het beginnen ontwikkelen van een toeristische zone rond de Basiliek van Koekelberg. "Met onder meer een monument in de Vanoverbekelaan en het monument voor de fair play aan de Negen Provincieslaan." Kompany hoopt dat die zone ook toeristen kan aantrekken die nu al de Basiliek bezoeken.
Luisterend oor
Hij wil vooral herinnerd worden als een burgemeester die goed luisterde. "Ik luister altijd, naar iedereen, ook al zegt men mij soms dat het geen zin heeft. Daarnaast wil ik ook als een aardige, vriendschappelijke burgemeester herinnerd worden."
Kompany blijft actief als Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in Ganshoren, “uit respect voor de mensen die op mij hebben gestemd,” zei hij daar eerder over. “Dat ben ik hen verschuldigd.”
Van Laethem volgt op
Zijn opvolger is Jean-Paul Van Laethem, die nu tweede schepen is, met onder meer Sport en Huisvesting in zijn portefeuille. "Het is een grote eer om mijn gemeente en haar inwoners te mogen dienen," zegt hij. "Ik heb 22 jaar ervaring en ik zal me volledig geven. Meer efficiëntie en een grotere levenskwaliteit voor de inwoners is ons doel."
Van Laethem heeft een wat atypisch parcours, want hij was eerst professioneel kok. "Ik heb nog gekookt voor voormalig minister en Jets burgemeester Jean-Louis Thys (PSC/CDH) en voor Jos Chabert (CD&V). "Nu kook ik enkel nog voor vrienden, maar ik doe het nog altijd heel graag, het kalmeert me."
Het vrijgekomen schepenambt gaat dan weer naar Marc Delvaux, nu directeur van het Franstalig college Sacré Coeur.
Niet de enige wissel
Er zijn nog veranderingen op til. Ook Marina Dehing-Van den Broeck houdt op. Zij is schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden, Sociale Zaken en Sociale Cohesie. "Ik doe het nog altijd heel graag maar ik ben 73, het is tijd voor de jongere mensen,"zegt ze.
Die 'jongere' is Philippe Beghin (60), nu zelfstandig kinesist en LO-leerkracht. Of hij helemaal dezelfde bevoegdheden krijgt als zijn voorganger, is nog niet beslist. "We gaan die verdeling te gepasten tijde samen met de coalitiepartners afspreken. Maar Nederlandstalige Jeugd en Cultuur is wel zeker voor Philippe."
Opdat het aantal Nederlandstaligen in de gemeenteraad hetzelfde zou blijven, blijft Dehing-Van den Broeck nog gemeenteraadslid.
De overdracht van het schepenambt zou, net als de wissel van de burgemeesterssjerp, nog een 60-tal dagen op zich laten wachten.
Lees meer over: Ganshoren , Politiek , burgemeesters , Pierre Kompany , burgemeester Ganshoren , Marina Dehing-Van den Broeck , Jean-Paul Van Laethem
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.