Benjamin Dalle, kandidaat op de CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement

| Benjamin Dalle, kersvers Vlaams minister voor Brussel.

Maak kennis met kersvers Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V)

Bavo Boutsen
02/10/2019

Met de komst van de nieuwe Vlaamse regering is er ook een nieuwe Vlaamse Brusselminister. Die post zal de komende legislatuur – ietwat verrassend – worden ingevuld door Benjamin Dalle (CD&V). De 37-jarige jurist uit Molenbeek was tot voor kort nog directeur van de studiedienst van de christendemocraten. BRUZZ laat u kennis maken met de ingeweken West-Vlaming.

Wat doet de Brusselminister in de Vlaamse regering?

Elke Vlaamse regering moet minstens één Brusselaar tellen. De bedoeling is dat die de band tussen Vlaanderen en Brussel goed bewaakt. De Brusselminister heeft wat men noemt een ‘transversale coördinerende taak’. Hij dringt er bij de gemeenschapsministers (onderwijs, inburgering, welzijn, gezondheid, etcetera) op aan om Brussel niet te veronachtzamen. Hij heeft daar met de Brusselnorm, die decretaal verankerd is, ook het instrument voor.

De Brusselminister heeft ook een eigen portefeuille én een Vlaams-Brusselfonds om beleid te voeren in de hoofdstad. Het gaat om in totaal 50 miljoen euro per jaar, waarvan de helft, als dotatie, naar de Vlaamse Gemeenschapscommissie gaat. De rest van middelen gaan bevoorrrechte partners, vzw’s vaak, die in Brussel actief zijn in de media (BRUZZ), als bibliotheek en promotievehikel (Muntpunt), gezondheid (Huis van gezondheid), jeugd (Brik), toerisme (Bruksebinnestebuiten), etcetera.

Tot slot houdt de Brusselminister ook toezicht over de Vlaamse Gemeenschapscommissie en is hij of zij ook als waarnemer uitgenodigd op de vergaderingen van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

Zelfs als telt elke Vlaamse regering een Brusselaar, toch heeft die niet altijd de Brussel-bevoegdheden. In het verleden was Guy Vanhengel (Open VLD) bijvoorbeeld minister van Sport in de Vlaamse regering, minister in de Brusselse regering én collegevoorzitter van de VGC. De Brusselbevoegdheden waren toen in handen van zijn partijgenoot Bart Somers. Vandaag heeft Brussels minister en ontslagnemend Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD) het toezicht over de VGC overgedragen aan Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD).

(SVG)

De roots van Dalle liggen niet in de hoofdstad. In 1982 wordt hij geboren in Brugge, waarna hij opgroeit in het naburige Damme. Hij trekt daarop naar Gent om er rechten te gaan studeren, waar hij uitblinkt en zo de kans krijgt om als beursstudent een jaar actief te zijn aan de New York University.

Na een stage bij Hoog Commissariaat voor Vluchtelingen (UNHCR) in Genève neemt Dalle zijn intrek in de hoofdstad, waar hij aanvankelijk terechtkomt in de advocatuur. Die functie combineert hij ook een tijdlang met een taak als deeltijds assistent aan de KU Leuven.

Vanaf 2007 laat hij zich opmerken in de hogere echelons van het christendemocratische politiek bestel. Hij is er eerst actief als adviseur voor de toenmalige politieke zwaargewichten Yves Leterme en Steven Vanackere. In 2011 wordt Dalle directeur van de beleidscel van toenmalig Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten. In die hoedanigheid schrijft de ingeweken Brusselaar mee aan het zogenaamde Vlinderakkoord, dat in het tijdperk Di Rupo I uitmondt in de zesde staatshervorming.

Hierdoor geldt Dalle tot op vandaag als een gerespecteerde stem in het debat rond de Belgische staatsstructuur. Hij laat zich zo dan ook vaak erg scherp uit over voorstellen tot hervorming. Zo deed hij tijdens de jongste verkiezingscampagne het idee van de fusie van de Brusselse gemeentes – waar vooral de N-VA steevast op hamert – nog af als een “luchtkasteel”.

Benjamin dalle BRUZZ ACTUA 1609

| Benjamin Dalle in Molenbeek.

Niet in parlement, wel in regering

In 2014 duikt de naam Dalle voor het eerst op op het stembiljet. Ondanks een goed persoonlijk resultaat raakt hij als CD&V-lijsttrekker in de kieskring Brussel-Hoofdstad niet verkozen. Begin dit jaar neemt Dalle dan zijn intrek in de Senaat, waar hij als gecoöpteerd senator de plaats inneemt van de naar de Nationale Bank verkaste Steven Vanackere.

Bij de verkiezingen van 26 mei wordt hij door de CD&V uitgespeeld als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in de kieskring Brussel-Hoofdstad. Hij slaagt er evenwel opnieuw niet in om verkozen te raken, maar kan nu dus toch rekenen op een zitje in de Vlaamse regering. Dalle stond sinds 2016 ook aan het hoofd van CEDER, de studiedienst van zijn partij.

De jonge CD&V'er wilde zich tijdens de jongste campagne profileren als “Brussels ambassadeur in Vlaanderen, Vlaams ambassadeur in Brussel”. Om dit te kunnen realiseren hoopt hij vooral de relaties tussen Vlaanderen en Brussel te kunnen optimaliseren. Afwachten of Dalle – als Benjamin (what’s in a name) in de ploeg van Jambon en zonder enige ervaring als minister – daarin zal slagen.

April 2014: CD&V-Brussel stelt haar verkiezingsprogramma voor met Benjamin Dalle, Brigitte Grouwels en Koen Vanhaerents

| April 2014: CD&V-Brussel stelt haar verkiezingsprogramma voor met Benjamin Dalle, Brigitte Grouwels en Koen Vanhaerents.

Peter Van Rompuy en Benjamin Dalle op het CD&V-verkiezingscongres in Brugge in 2014

| Peter Van Rompuy en Benjamin Dalle op het CD&V-verkiezingscongres in Brugge in 2014.

Voorstelling CD&V-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 met Bianca Debaets en Benjamin Dalle

| Benjamin Dalle en Bianca Debaets tijdens de voorstelling van de CD&V-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Vlaamse regering , vlaamse regeringsvorming

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni