De eerste bijeenkomst van de burgercommissie over 5G in het Brussels parlement op 29 april 2021

| De eerste bijeenkomst van de burgercommissie over 5G in het Brussels parlement op 29 april 2021.

Maar 9 van de 45 burgers aanwezig bij laatste zitting burgerraad

CD
© BRUZZ
26/05/2023

Woensdag vond de opvolgingsvergadering van de overlegcommissie 'biodiversiteit in de stad' plaats. Die commissie bestaat uit gelote Brusselaars en parlementsleden. Opvallend: slechts 9 van de 45 burgers waren aanwezig.

Het Brussels parlement heeft sinds april 2021 'gemengde overlegcommissies', waarbij 45 gelote Brusselaars en 15 parlementsleden discussiëren over specifieke onderwerpen. Die overlegcommissies formuleren aanbevelingen die vervolgens binnen de zes maanden door het parlement behandeld moeten worden.

Ondertussen zijn er al vijf overlegcommissies afgerond. Woensdag was de commissie 'biodiversiteit in de stad' aan de beurt. Het ging om een opvolgingsvergadering van de aanbevelingen. Van de 45 gelote Brusselaars waren er slechts 9 aanwezig.

Een schande, vindt Brussels parlementslid Geoffroy Coomans de Brachène (MR), want zo'n overlegcommissie kost volgens hem meer dan 200.0000 euro. Volgens de cel burgerparticipatie van het Brussels Parlement bedraagt het budget voor een overlegcommissie 90.000 euro.

"Er is een grondige analyse van deze mislukking nodig om nieuwe vormen van democratie te herdenken", schrijft Coomans op Twitter.

De cel burgerparticipatie van het Brussels Parlement erkent dat de aanwezigheid gering was, maar heeft er geen eenduidige verklaring voor. "Burgers die zich niet hebben ingeschreven of die zich wel hebben ingeschreven, maar niet zijn komen opdagen, hebben ons geen enkele verantwoording gegeven. Dus we kunnen geen definitieve verklaring geven", zegt Bernard Herremans.

Wel wijst Herremans erop dat het om een opvolgingsvergadering ging. "De burgers hebben de schriftelijke versie van het verslag over de opvolging van de aanbevelingen enkele weken geleden al ontvangen." Ook zat er heel wat tijd tussen het einde van de werkzaamheden van de overlegcommissie (31 mei 2022) en de opvolgingsvergadering (25 mei 2023).

De opkomst in de opvolgingsvergaderingen van andere overlegcommissies lag wel iets hoger: 19 bij de overlegcommissie over 5G en 15 bij die over dak- en thuisloosheid.

Meer opkomst in eerste fases

In de eerdere fases van de overlegcommissie over biodiversiteit kwamen meer burgers opdagen, al ging het wel in dalende lijn. Zo waren er op de eerste installatievergadering 42 gelote burgers, en 43 op de informatiefase. Op de eerste en tweede dag van de overlegfase daalde het aantal deelnemers naar respectievelijk 40 en 38 burgers. Voor de fase van de aanbevelingen kwamen nog 38 burgers opdagen en bij de goedkeuring van het verslag uiteindelijk 33.

Op de vraag hoe de opkomst bij overlegcommissies in de toekomst zal evolueren, weet Herremans nog geen antwoord. "Het is nog te vroeg om hierover uitspraken te doen. Er wordt momenteel gewerkt aan een wijziging van het reglement en het vademecum van de overlegcommissies."

Volgens de politieke burgerbeweging Agora, die de Brusselse Burgerassemblee organiseert, is het vooral belangrijk om contact te houden met de gelote burgers. "Bij ons zijn er drie mensen die de assemblees organiseren", zegt Johannes Grillet van Agora. "Diezelfde mensen staan in contact met de gelote burgers. Als er burgers niet komen opdagen, bellen zij die ook op om de reden te achterhalen."

Zo merkte Agora een grotere uitval van jongeren. "In het laatste assemblee hebben we dat aangepakt door een specifieke informatievergadering voor jongeren te organiseren om uit te leggen waarom die assemblees zo belangrijk zijn. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen", zegt Grillet.

"Als je tijd vrijmaakt om aan die commissies deel te nemen, werkt het demotiverend als blijkt dat die inspanningen onderaan de schuif komen te liggen"

Johannes Grillet, Agora

Soms gaat het om praktische redenen, zoals geen opvang voor de kinderen of een taalbarrière. "Het is belangrijk om de burgers daarin tegemoet te komen", zegt Grillet. Bij de overlegcommissies van het Brussels Parlement zijn er wel al oplossingen voorzien, zoals gratis workshops voor kinderen.

Ook is het volgens Agora belangrijk dat de overlegcommissie een belangrijkere en bindende rol krijgt. "Nu is die louter adviserend. Als je als burger tijd vrijmaakt om aan die commissies deel te nemen, werkt het demotiverend als blijkt dat die inspanningen onderaan in de schuif komen te liggen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , burgercommissie , overlegcommissie , burgerparticipatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni