DéFI-voorzitter Olivier Maingain zal deze week dan toch niet in gesprek gaan met zijn tegenhanger van het CDH Benoît Lutgen. Die laatste trok de stekker uit zowel de Waalse als Brusselse regering en wil samen met het DéFI, Ecolo en MR gesprekken voeren over mogelijke alternatieven. Maingain wil nu echter dat Lutgen eerst orde op zaken stelt binnen zijn eigen partij alvorens er gepraat kan worden.
Maingain dan toch niet op de koffie bij Lutgen
Voorzitter van het CDH Benoît Lutgen kwam gisteren geheel onverwacht met het bericht dat zijn partij zowel de Waalse als de Brusselse regering wil verlaten. Lutgen had genoeg van de schandalen binnen de PS en wilde overgaan tot tabula rasa om de politiek opnieuw geloofwaardig te maken.
Een coalitie met de Franstalige socialisten ‘die hun idealen verraden’ is volgens Lutgen niet langer mogelijk en dus is hij op zoek naar een nieuwe politieke constellatie waar zowel Ecolo, DéFI als MR deel van kunnen uitmaken. Deze week zou Lutgen de voorzitters van deze partijen ontvangen, maar dat is buiten Olivier Maingain van gerekend.
‘Madame Non’ moet vertrekken
De DéFI-voorzitter liet op Twitter weten ‘dat Lutgen eerst maar is zijn eigen partij moet opkuisen’ alvorens over samenstellingen van nieuwe regeringen na te denken. Daarmee doelt Maingain op CDH-lid Joelle Milquet die vorig jaar ontslag moest nemen als minister van Onderwijs en Cultuur in de Franse Gemeenschap nadat ze beschuldigd werd van belangenvermenging.
Milquet kwam in aanloop naar de verkiezingen van 2014 onder vuur te liggen nadat ze cabinetards zou hebben opgedragen voor haar campagne te voeren. Geld dat bedoeld is voor de kabinetten gebruiken voor een kiescampagne is namelijk bij wet verboden.
Ecolo heeft problemen met agendapunten
Ook bij Ecolo stuit het voorstel van Lutgen om een ‘constructieve dialoog’ te voeren op verzet. De Franstalige groenen kunnen zich, net als DéFI, niet vinden in de voorgestelde agendapunten.
De vijf agendapunten van Lutgen zijn: 1. Vermindering van overheidsinstanties om het politieke leven te moraliseren. 2. Het realiseren van beter onderwijs. 3. De economische heroplevering stimuleren met o.m. inzetten op jobcreatie. 4. Antwoord bieden op het klimaatvraagstuk en overgang naar hernieuwbare energie. 5. De banden met de maatschappij versterken.
#Lutgen n'est pas le maître des négociations. Par courtoisie j'avais accepté de le rencontrer demain sans ordre du jour précis.
— Olivier Maingain (@OlivierMaingain) 20 juni 2017#Lutgen vu sa communication sans concertation il attendra. D'abord nettoyer les écuries du cdH
— Olivier Maingain (@OlivierMaingain) 20 juni 2017Hoe transparant is het beleid?
Lees meer over: Politiek , Hoe transparant is het beleid?
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.