Een Nederlandstalige inburgeringcursus bij onthaalbureau Bon in Brussel.

Maron belooft: geen vijfde keer uitstel voor verplichte inburgering

EC
© BRUZZ
12/01/2022

De verplichte inburgeringstrajecten moeten in Brussel kunnen starten op 1 april. Dat herhaalt bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) na nieuwe bezorgdheden vanuit de Vlaamse Gemeenschap. Er is dan wel nog wat juridisch werk te doen. De N-VA vreest opnieuw uitstel, dat zou al de vijfde keer zijn.

De inburgeringstrajecten voor nieuwkomers in Brussel zijn al sinds 2019 vastgelegd in een samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, de Cocof en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Het gaat om verplichte taallessen Frans of Nederlands, een cursus in maatschappelijke oriëntatie en praktische lessen rond bijvoorbeeld werk zoeken.

Eigenlijk moesten die trajecten al op 1 januari 2020 starten, maar die richtdatum is al vier keer uitgesteld. In december zei bevoegd Brussels minister Alain Maron (Ecolo) dat de trajecten pas op 1 april 2022 zouden starten in plaats van op 1 januari. Hij herhaalt die datum nu bij BRUZZ.

"Er volgen nog adviesraden die gauw enkele weken in beslag zullen nemen"

Annabel Tavernier, Vlaams parlementslid

Eedaflegging van Annabel Tavernier (N-VA) in het Vlaams Parlement op 18 juni 2019

Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) maakt zich zorgen dat er alsnog vertraging komt. Om de trajecten in Brussel uit te rollen, moeten namelijk persoonsgegevens uitgewisseld kunnen worden tussen de taalgemeenschappen. De technische tool voor die gegevensuitwisseling is in Brussel nog niet klaar. Verder vraagt die gegevensuitwisseling een juiste, juridische omkadering. De Vlaamse regering zal daarvoor deze vrijdag een extra artikel in het oorspronkelijke samenwerkingsakkoord goedkeuren. De GGC moet dat ook nog doen.

“Er volgen nog adviesraden die gauw enkele weken in beslag zullen nemen. Ik geloof gewoonweg niet dat deze tool operationeel zal zijn tegen april. Daarvoor moet men juridisch in orde zijn,” zegt Tavernier.

4.000 trajecten

Volgens Vlaams minister van Integratie en Inburgering Bart Somers (Open VLD) moet er inderdaad nog overleg plaatsvinden tussen de GGC, Cocof en de Vlaamse Gemeenschap. "Het is aan de GGC om dit initiatief te nemen. Tot nu toe is dat niet gebeurd," zei Somers dinsdag, als antwoord op een parlementaire vraag van Tavernier. De laatste stuurgroep dateert trouwens van 9 september.

“Vlaanderen staat klaar om de 4.000 voorziene inburgeringstrajecten in te richten in Brussel,” zei Somers nog. Het gaat dan om 4.000 plaatsen in het onthaalbureau Bon, gefinancierd door Vlaanderen. “De GGC is verantwoordelijk voor de verdere operationalisering en communicatie hierrond. Ik had uiteraard veel liever gezien dat de startdatum van 1 januari behouden was gebleven en dat heeft mijn kabinet ook zo uitdrukkelijk laten weten.”

1,18 miljoen uit Brussel

Alain Maron laat weten dat het verenigd college van de GGC de nieuwe wetgeving al in eerste lezing heeft goedgekeurd op 16 december. “Ik bevestig dat de inburgering van kracht zal zijn op 1 april," reageert zijn woordvoerder.

"Mijn wens is een zo inclusief mogelijke aanpak van de opvang van nieuwkomers, zowel voor wie het onthaaltraject verplicht is als voor mensen die het programma op vrijwillige basis willen volgen," aldus nog Maron. De Brusselse minister trekt dit jaar 1,185 miljoen euro uit voor de verplichte inburgering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Alain Maron , verplichte inburgering , Annabel Tavernier , inburgeringstrajecten , Bart Somers , Inburgering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni