Ook binnen de PS komt er kritiek op Brussels burgemeester Yvan Mayeur en het schandaal rond Samusocial. Parlementsvoorzitter Charles Picqué noemde de vergoedingen voor Mayeur “misplaatst”. Mayeur zelf reageert intussen voor het eerst: “Er was en is een rechtvaardiging voor de kosten, gezien de massa aan taken die vervuld zijn.”
Mayeur: 'Altijd een rechtvaardiging voor vergoedingen geweest'
Lees ook: 340 extra opvangplaatsen bij Samusocial
Dat zegt Mayeur in een interview met Le Soir. Hij zegt daarin “verbaasd” te zijn over de parlementaire onderzoekscommissie, die woensdag unaniem is goedgekeurd door alle partijen in het Brussels parlement. “Ik heb niets te verbergen”, zegt Mayeur. “Als Samusocial transparantie moet geven, geen probleem. En als er fouten zijn gemaakt, dan moeten we die erkennen.”
'Emoties niet gefundeerd'
Mayeur vindt dat zichzelf niets te verwijten valt. Hij spreekt wel over een “onhandig antwoord” van Pascale Peraïta, gedelegeerd bestuurder bij Samusocial, over het gebruik van publiek geld in de Brusselse gemeenteraad. “Dat heeft legitieme emoties bij het publiek losgemaakt, maar die emoties zijn eigenlijk niet gefundeerd. Het geld wordt gebruikt op het terrein en in de organisatie van de werk. Iedereen weet dat, de media weten dat.”
De burgemeester erkent dat hij netto 700 euro per maand kreeg als bestuurder bij Samusocial (1.400 euro bruto, red.). “Dat is veel, ja, ik begrijp dat daar discussies over komen. Tegelijkertijd was en is er altijd een rechtvaardiging voor geweest, gelieerd aan de taken die vervuld zijn. Ik ben sociaal assistent, geen liefdadigheidswerker. Maar de vergoedingen bij Samusocial bedragen amper 0,33 procent van het totale budget”, argumenteert Mayeur. Hij zegt nog geen probleem te hebben om de vergoedingen terug te betalen, maar wil er ook niet van beschuldigd worden dat hij onterecht geld heeft gekregen, en dus denkt hij na over “andere manieren om verder te gaan”.
Tot slot zegt Mayeur “ter beschikking te staan van alle instanties van de PS, waaronder het politiek bureau”, om de partij niet in verlegenheid te brengen.
'Ontslag is de enige oplossing'
Het is echter maar de vraag of Mayeur nog het vertrouwen krijgt van zijn partij. Oók de PS stemde immers in met de onderzoekscommissie, en de regering van minister-president én partijgenoot Rudi Vervoort eist zelf ook meer opheldering over de vergoedingen bij Samusocial. Een anonieme Brusselse PS’er windt er in De Morgen geen doekjes om. “Met excuses of een statement komt hij er niet meer mee weg. Ontslag is de enige oplossing”, klinkt het fel.
Sommige partijgenoten uiten hun kritiek openlijk, zoals partijvoorzitter en éminence grise binnen de PS Charles Picqué. “Samusocial is natuurlijk een privé-organisatie, maar het is mijn persoonlijke mening dat de vergoedingen voor Mayeur misplaatst zijn”, zegt Picqué aan Terzake. Dat het advocatenkantoor van de man van Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS, de belangen van Samusocial verdedigt en het onderzoek van de regering wil dwarsbomen, gaat er bij Picqué ook niet in. “Dat is misschien de druppel die de emmer doet overlopen.”
Volgens De Morgen houdt Onkelinx voorlopig nog de hand boven het hoofd van Mayeur. De twee hebben een goede band, en Onkelinx wil het rapport van de regeringscommissarissen over Samusocial afwachten. Dat komt vandaag ter sprake op de Brusselse ministerraad.
Samusocial
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Samusocial
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.