Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) wil het systeem over de beloning van topambtenaren hervormen zonder de aantrekkelijkheid van de mandaten volledig te verliezen. Dat zegt hij in het parlement.
Minister Gatz gaat systeem topambtenaren hervormen, maar betreurt ook heisa
Brusselse topambtenaren krijgen na een mandaat van tien jaar de garantie dat ze ook na afloop hun hoogste salaris mogen behouden tot aan hun pensioen. Die bedraagt minstens 120.000 euro bruto per jaar.
Over die financiële regeling ging het vandaag in een actuadebat in het Brussels parlement. De procedure moet "worden gestabiliseerd", erkent Brussels minister van Openbaar Ambt, Sven Gatz (Open VLD).
Daarom stelt hij twee hervormingen voor.
Enerzijds wil Gatz onderzoeken hoe het einde van een mandaat van een topambtenaar kan worden ingevuld. Anderzijds volgt op korte termijn een beslissing over twee voormalig leidende ambtenaren van wie het tweede mandaat is afgelopen. Donderdag legt Gatz een hervorming voor die lijkt op het systeem in het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap. Het gaat om een tijdelijke ambtenarenregeling en een terugkeer naar de oorspronkelijke graad en het oorspronkelijke barema na afloop van het mandaat.
'Heisa ondermijnt vertrouwen'
Gatz betreurt ook de heisa die in de media ontstond, omdat die "het vertrouwen van de burgers en de economische actoren in onze instellingen" ondermijnt.
Gatz wijst ook op de voordelen van het oude systeem. De topambtenaren worden namelijk geselecteerd en geëvalueerd op basis van hun competenties betreft leiderschap, management, beheer en ontwikkeling van teams en medewerkers. Door hun competenties opnieuw in te zetten, "getuigt de regering van goed beheer".
Ze kunnen bovendien worden ingezet voor "grootschalige transversale projecten", zoals eerder al gebeurde met de voormalig topman van Brussel Economie en Werkgelegenheid, Peter Michiels, die werd benoemd tot nieuwe Oekraïne-coördinator in Brussel, geeft Gatz als voorbeeld. Voor Arlette Verkruyssen, ex-leiddinggevende bij Brussel Stedelijke Ontwikkeling en Brussel Huisvesting, heeft de regering bij wijze van uitzondering een directiepost gecreëerd bij Brussel Synergie.
Privleges
Ondanks de uitleg van Gatz klonk heel wat kritiek op de oppositiebanken. "Het systeem kost veel geld, wat niet te rijmen valt met kostenplaatje van het Brussels Gewest," zegt Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). Françoise De Smet (PTB-PVDA) hekelt de privileges van topambtenaren tegenover de gewone werknemers. Die zijn volgens haar in tegenspraak met de besparingen van OptIris.
Cieltje Van Achter (N-VA) wijst op het probleem van de statutaire benoemingen binnen de Brusselse administratie: "De Brusselse regering geeft haar administraties uitdrukkelijk de opdracht om voorrang te geven aan de statutaire werkgelegenheid. Dit leidt er natuurlijk toe dat je ambtenaren in hun hoogste loonschaal in dienst moet houden, ook nadat hun mandaat is afgelopen en zelfs als er eigenlijk geen nood is aan iemand met een dergelijk profiel".
"We staan ver van een neutrale en efficiënte administratie," zegt Christophe De Beukelaer (Les Engagés).
Lees meer over: Politiek , Sven Gatz , topambtenaren