De gemeente Molenbeek zit in slechte papieren en zou op de rand van het faillissement staan. Burgemeester Schepmans (MR) kondigt daarom een reeks besparingsmaatregelen aan. Zo wordt de dotatie voor de politie en het OCMW in 2017 bevroren.
Molenbeek bespaart op politie en OCMW
Door de slechte situatie van Molenbeek zouden banken niet meer over de brug willen komen met leningen, wat dan weer het uitbetalen van het personeel in het gedrang zou brengen.
Huidig burgemeester Françoise Schepmans (MR) legt de fout voor de malaise bij haar voorganger Philippe Moureaux (PS). Dat staat te lezen in La Libre Belgique en La Dernière Heure.
Schepmans mag dan wel de fout bij de vorige meerderheid leggen, zij maakte daar zelf wel deel van uit. “Maar als burgemeester was het uiteindelijk toch Phililppe Moureaux die de beslissingen nam", zegt Schepmans.
Eind vorig jaar raakte al bekend dat de gemeente onder voogdij ‘light’ terecht zou komen. Het Gewest neemt daarbij niet de uitgaven over, maar stelt wel een begeleidingsplan op. Acht andere gemeenten in Brussel zitten in een gelijkaardige procedure.
Bij de oorzaken van het tekort is het groeiende personeelsbestand. Van 2005 tot 2012 nam het personeelsbestand toe van 889 naar 1.364, hoewel dat cijfer sindsdien opnieuw daalde. Er wordt verwacht dat de Molenbeekse begroting voor 2015 2,7 miljoen euro in het rood zou gaan.
Schepmans is alvast positief over de gesprekken met het Gewest. Als de maatregelen uit het plan worden doorgevoerd, verwacht Schepmans binnen de drie jaar een evenwicht in de begroting.
Om de gemeente terug in veilige wateren te krijgen zal de dotatie voor de politiezone en het OCMW in 2017 bevroren worden. Gemeentepersoneel dat de volgende maanden vertrekt, wordt niet vervangen.
Verarmende bevolking
Gemeenteraadslid Jef Van Damme (SP.A), in de vorige meerderheid nog schepen, nu in de oppositie, noemt de slechte financiën van de gemeente geen nieuws. Volgens hem is de bevolking met een kwart toegenomen de laatste tien jaar. Daarbovenop werden de Molenbekenaars een pak armer, dus zijn er steeds minder inkomsten via de inkomensbelasting.
De rest van de oppositie is dan weer niet te spreken over de situatie. Het FDF vraagt om een onafhankelijke audit van de gemeentekas, terwijl de PVDA de meerderheid verwijt dat ze het debat uit de weg gaat.
Philippe Moureaux zelf zegt in een reactie dat hij het vreemd vindt dat de huidige meerderheid er drie jaar over gedaan heeft om aan de alarmbel te trekken. Hij wijst er ook op dat de schepen van Financiën, Abdelkarim Haouari (CDH), dezelfde is als onder de vorige meerderheid.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.