In de Molenbeekse gemeenteraad wordt woensdagavond de begroting besproken. Het OCMW heeft fors meer geld nodig, en daarom rekent het college op hogere inkomsten uit parkeren en een paar nieuwe taksen, onder meer op zelfbedieningskassa's, filmopnames, en de opening van nieuwe snackbars. Parkeren in de gemeente wordt voortaan altijd betalend voor wie geen bewonerskaart heeft.
Molenbeeks college stelt begroting voor: taks op filmsets en snackbars
Net als in de andere Brusselse gemeenten bespreekt de gemeente Molenbeek haar begroting dit jaar met grote vertraging. “We zijn erin geslaagd om de eindjes aan elkaar te knopen, maar het heeft langere en moeilijkere besprekingen gevergd dan in andere jaren,” zegt burgemeester Catherine Moureaux (PS) aan La Capitale. Woendagnamiddag kon BRUZZ noch haar, noch haar woordvoerder bereiken.
“De sociale crisis in 2021 en 2022 is dramatisch,” vervolgt de burgemeester bij onze collega’s. Daarom moest Molenbeek 4 miljoen extra zien te vinden voor het OCMW. “We hebben onze dotatie met 15 procent moeten verhogen,” zegt Moureaux. “Er zijn meer vragen voor sociale bijstand, en ook meer leefloners. Dat betekent een verhoging van de uitgaven van het OCMW waar we niet omheen kunnen.”
Om de begroting rond te krijgen wou het gemeentebestuur niet raken aan de personenbelasting of de onroerende voorheffing. Ook in de gemeentelijke dienstverlening wordt naar eigen zeggen niet gesneden.
“We stellen een taks in op de opening van nieuwe snackbars in de gemeente, want er zijn er te veel. Dat gebeurde eerder al bij nachtwinkels"
Het gemeentebestuur heeft daarom besloten een aantal nieuwe taksen in het leven te roepen. Zo komt er een taks op filmopnames in de gemeente, en een op automatische kassa’s in supermarkten.
“We stellen ook een taks in op de opening van nieuwe snackbars in de gemeente want er zijn er te veel,” zegt burgemeester Moureaux. “Dat is een paar jaar geleden al gebeurd om het aantal nachtwinkels in de gemeente in de hand te krijgen. En wij zetten een nieuwe markt op, waarvan we hopen dat die ons bijkomende inkomsten gaat opleveren."
De parkeerinkomsten zullen ook stijgen, door de uitbreiding van de groene parkeerzone voor bezoekers naar het volledige territorium van de gemeente. De blauwe zones – waar je met een parkeerschijf voor maximaal twee uur kon parkeren – zouden worden afgeschaft.
De PS-MR-meerderheid blijft investeren in de renovatie en creatie van nieuwe klaslokalen, en zal ook de wijkcontracten voor de stadsvernieuwing van de omgeving van Zwarte Vijvers en Heyvaert behouden.
Reactie oppositie
Volgens oppositiepartij PVDA/PTB doet de gemeente de gezinnen opdraaien voor de kosten van de begroting 2022. “Eén voorbeeld: parkeren," klinkt het bij de PVDA. "In 2019 was de begroting van parkeergelden 1,3 miljoen. In 2022 zal het 4,6 miljoen opleveren."
"De gemeente mist de kans om grote bedrijven of multinationals de inspanningen te laten doen,” zegt PVDA-fractieleider Dirk De Block. “Men mist hier de kans om geld te sprokkelen via kantoortaksen, belastingen op reclamepanelen of gsm-masten. Die zijn bij de laagste in het gewest. De PVDA deed voorstellen waardoor men deze grote ondernemingen met 2 miljoen kan laten bijdragen. De gemeente verhoogt kleine taksen, maar dat is symbolisch.”
De PVDA vreest ook dat de dienstverlening aan de bevolking gaat verminderen. Volgens de radicaal-linkse partij bespaart de gemeente in vergelijking met 2020 immers minstens 4 miljoen euro op personeel. In het onderwijs blijft de subsidie dezelfde, klinkt het bij De Block. “Maar door de aangekondigde inflatie van 6 procent dit jaar, moet het budget dus eigenlijk 6 procent hoger liggen om rond te kunnen komen met dezelfde schoolploeg. En dat gebeurt niet.”
'Pestbelastingen'
Ook de Molenbeekse N-VA is scherp voor de begrotingsplannen. Gemeenteraadslid Laurent Mutambayi betreurt het feit dat er alweer nieuwe belastingen ingevoerd worden. “De huidige meerderheid van socialisten en liberalen zorgt ervoor dat al wie werkt en onderneemt extra geviseerd wordt. Het zou beter zijn dat onze ondernemers gesteund worden in plaats van dat ze extra belasting moeten betalen."
"Alle Molenbekenaren zijn de dupe van dit beleid. Ik roep de burgemeester en schepenen dan ook op om te stoppen met deze pestbelastingen", aldus het N-VA-gemeenteraadslid. Hij betreurt dat het schepencollege schulden opbouwt zonder 'enige visie' tentoon te spreiden. "De openbare schuld verdubbelt op 1 jaar van 2,1 miljoen EUR naar 4,3 miljoen EUR. "
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , begroting 2022 , begroting gemeenten , begroting , Catherine Moureaux , PS , PTB*PVDA , PTB-PVDA , PVDA*PTB , PVDA-PTB