Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) start een procedure om de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken. Dat is het vertegenwoordigend orgaan van de Belgische moslims. Er blijven bezorgdheden over buitenlandse inmenging. "Moslims die hier al de derde of vierde generatie zijn, moeten zich nog steeds bekennen tot een bepaalde afkomst. Dat is toch vreemd?"
Moslimexecutieve is erkenning kwijt
Dat kondigde Van Quickenborne vrijdag aan in De Ochtend op Radio 1. "Als wij een organisatie subsidiëren, moet die zich houden aan de regels van behoorlijk bestuur. We stellen vast dat deze organisatie al lange tijd niet representatief is, niet transparant is en niet professioneel werkt," zei Van Quickenborne. De minister had de Moslimexecutieve al tweemaal in gebreke gesteld en liet Staatsveiligheid in het najaar nog een doorlichting doorvoeren naar buitenlandse inmenging.
Zo zijn er bezorgdheden rond de invloed van Marokko op de Grote Moskee in Brussel, waarvan de Moslimexecutieve de bestuurder is. Eind 2020 moest ondervoorzitter Salah Echallaoui van de Moslimexecutieve nog opstappen omwille van Marokkaanse spionage, maar hij bleef nadien achter de schermen betrokken bij de Grote Moskee.
Een andere bestuurder van de Grote Moskee, en tevens voorzitter van de Moslimexecutieve, kwam in het najaar in opspraak. Het gaat om Mehmet Üstün. Hij is eigenaar van een Limburgse moskee waar extremistische ideeën verspreid werden, bleek toen uit een Pano-reportage van VRT NWS.
Te weinig vernieuwing
Na de doorlichting van Staatsveiligheid kondigde de Moslimexecutieve zelf een vernieuwingsoperatie aan. De ambitie was onder meer om financieel onafhankelijk te worden van de Belgische politiek. Dat zou gebeuren door bijdragen van de moskeeën te vragen, maar ook via "andere financieringsbronnen". Van Quickenborne was niet onder de indruk van die vernieuwingsplannen, liet hij deze week al weten in de Kamer.
“De vernieuwingsoperatie vertrekt nog altijd vanuit de ‘moskeelogica’: men kan enkel tot de executieve verkozen worden vanuit een moskee. Dat betekent dat experten uit de jonge generatie, die niet afhangen van een moskee, geen kans hebben om in de raad te zetelen," zei Van Quickenborne in De Ochtend.
"Nog problematischer is dat men nog altijd vertrekt vanuit etniciteit: je moet deel uitmaken van een Marokkaanse, Turkse of andere zuil om verkozen te raken. Het is toch vreemd dat moslims die hier al de derde of vierde generatie zijn, zich nog steeds moeten bekennen tot een bepaalde afkomst? Zo zet men de deur open naar buitenlandse inmenging," vreest Van Quickenborne.
Procedure
Volgens de justitieminister is het tijd voor een nieuw orgaan dat wel representatief is "voor alle moslims in ons land". Hij heeft daarom de procedure tot intrekking van de erkenning van de Moslimexecutieve opgestart.
In die procedure krijgt de Moslimexecutieve wel nog kans op wederwoord, aldus de minister. Hun voorzitter was bij BRUZZ nog niet bereikbaar voor een reactie.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Moslimexecutieve , Vincent Van Quickenborne , Grote Moskee