De Staatsveiligheid linkt de voorzitter van de Moslimexecutieve, Mehmet Üstün, aan de verspreiding van extremistische ideeën in een Limburgse moskee. Üstün is ook bestuurslid van de Grote Moskee in het Jubelpark. Zelf ontkent Üstün alle betrokkenheid. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne vraagt een nieuwe doorlichting van de Moslimexecutieve.
Aan extremisme gelinkte Mehmet Üstün zit ook in bestuur van Grote Moskee
In een rapport van begin september linkt Staatsveiligheid de Sultan Ahmet-moskee in Heusden-Zolder aan extremisme. Daarover bericht het VRT-programma Pano. De naam Mehmet Üstün valt daarin expliciet, weet Pano. Üstün is een van de eigenaars van die moskee. Hij is ook voorzitter van de Moslimexecutieve, het orgaan dat de Belgische moslims vertegenwoordigt en daarvoor subsidies ontvangt van ons land. En hij is lid van de raad van bestuur van de Grote Moskee in Brussel.
In de Limburgse moskee zou het zogenoemde ‘Islamitische informatiecentrum’ (IIC) lessen en activiteiten hebben georganiseerd voor jongeren. Staatsveiligheid noemt het IIC in hun rapport een verspreider "van extremisme voor jongeren in Heusden-Zolder en in de bredere regio”. Mehmet Üstün ontkent aan onze redactie elke betrokkenheid hierbij. “Wij verhuren onze lokalen aan niemand, maar een moskee is een openbare plaats. Wij controleren niet iedereen die erbinnen komt”, zegt hij.
De link met Üstün wekt wel nieuwe bezorgdheden over de rol van de Moslimexecutieve in ons land. Die lag al onder vuur: eind vorig jaar moest ondervoorzitter Salah Echallaoui nog opstappen omdat hij een agent was van de Marokkaanse inlichtingendienst. Ook Echallaoui zat in het bestuur van de Grote Moskee in Brussel. Na zijn vertrek bleef hij achter de schermen betrokken. Zijn vervanger in de raad van bestuur, Noureddine Smaili, is opnieuw een lid van de Moslimexecutieve.
Nieuwe doorlichting
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft de Moslimexecutieve deze week in gebreke gesteld. Dat is niet de eerste keer. Op 8 juli dit jaar gebeurde dat ook al. Van Quickenborne vraagt een grondige doorlichting naar de invloed van buitenlandse instanties in de Moslimexecutieve.
“Wij horen dat zowel de Rassemblement des Musulmans de Belgique (de bijeenkomst van de moslims in België, red.), dat gestuurd wordt vanuit Marokko, als Diyanet, gestuurd vanuit de Turkse overheid, nog altijd actief zijn en mogelijk invloed uitoefenen op de Moslimexecutieve in ons land”, zegt woordvoerder Edward Landtsheere van het kabinet-Van Quickenborne aan BRUZZ. “Dat kunnen wij natuurlijk niet aanvaarden. Wij subsidiëren de organisatie. Daar moet behoorlijk bestuur tegenover staan.”
"Als uit het rapport van de Staatsveiligheid zou blijken dat er een probleem is met verschillende leden van de Moslimexecutieve, zal ook de Grote Moskee enkele bestuursleden moeten wisselen"
Voorzitter Mehmet Üstün van de Moslimexecutieve maakt zich geen zorgen over die doorlichting. “Die spectaculaire beweringen over buitenlandse invloeden horen wij al dertig à veertig jaar, maar die zijn altijd gebaseerd op niets”, zegt hij aan onze redactie. De Pano-reportage toonde woensdag aan dat zowel Marokko als Turkije nog voor financiering zorgen in Belgische moskeeën. Dat noemt Üstün "fabels".
“Elke wereldreligie heeft een spirituele relatie met internationale, religieuze instellingen. Dat is niet onbekend. Maar een externe inmenging die onze erediensten zou beïnvloeden, dat ben ik nog nooit tegengekomen", zegt hij. Dat geldt volgens Üstün ook voor de Grote Moskee in Brussel. “Ik bevestig dat er geen enkele buitenlandse financiering circuleert in de Grote Moskee."
Grote Moskee
"Een externe inmenging die onze erediensten zou beïnvloeden, dat ben ik nog nooit tegengekomen"
De erkenningsaanvraag voor de Grote Moskee staat sinds eind vorig jaar on hold, na de spionage-onthulling over bestuurder Salah Echallaoui. Zonder erkenning kan het Brussels Gewest geen eigen controle uitoefenen op de werkelijke financiering.
Omwille van de positie van Üstün en zijn collega Smaili in de raad van bestuur, kan de doorlichting van de Moslimexecutieve een impact hebben op het beheer van de Grote Moskee. "Als uit het rapport van Staatsveiligheid zou blijken dat er een probleem is met verschillende leden van de Moslimexecutieve, zal ook de Grote Moskee enkele bestuursleden moeten wisselen", zegt woordvoerder Landtsheere van minister Van Quickenborne. Wanneer de doorlichting afgerond zal zijn, kan Landtsheere nog niet zeggen. De Pano-reportage spreekt over “eind dit jaar”.
Op dit moment heeft Staatsveiligheid geen aanwijzingen dat er extremistische activiteiten zijn georganiseerd in de Grote Moskee, aldus nog het kabinet-Van Quickenborne.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Grote Moskee , Moslimexecutieve , Mehmet Üstün
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.