Vrijdag vindt in het Brussels Parlement de bespreking plaats van een voorstel van ordonnantie dat voor communautaire hoogspanning zorgt: de decumul. Het voorstel heeft aan Vlaamse kant geen meerderheid, maar socialisten, groenen en DéFI willen de regeling alsnog doordrukken na een afkoelingsperiode van 30 dagen. Maar dan kan het Vlaams Parlement nog altijd een belangenconflict inroepen, waarschuwt Johan Van den Driessche (N-VA).
N-VA dreigt met belangenconflict tegen decumul
Na een reeks schandalen - Publifin, Publipart, Samusocial,... - ontstond er een opbod in de politieke wereld over de nood aan transparantie en politieke vernieuwing. Mandaten en vergoedingen werden publiek gemaakt, de 150%-regel werd aangescherpt en de cumulregels werden verstrengd. In het Brussels Parlement groeide een meerderheid om te streven naar een volledig cumulverbod voor burgemeesters en schepenen met een parlementair mandaat, zowel voor de Kamer als voor het Brussels, het Europees en het Vlaams Parlement. Voor groenen, socialisten en DéFI moest dit bewijzen dat het Brussel menens is met de politieke vernieuwing. Maar aan Vlaamse kant zagen meerderheidspartijen Open Vld en CD&V en oppositiepartij N-VA dat niet zitten.
Omdat er gekozen is om voor een decumul in het Brussels gewest via de gemeentewet te werken en onverenigbaarheden in te voeren voor burgemeester en schepenen, dient het voorstel van ordonnantie goedgekeurd te worden met een meerderheid in elke taalgroep. Indien er geen meerderheid in de Nederlandstalige taalgroep is, kan er na een afkoelingsperiode van 30 dagen opnieuw gestemd worden, en dan volstaat een derde van de stemmen in de taalgroep waar in eerste instantie geen meerderheid was. Die regeling werd in de Lambermontakkoorden ingevoerd om te voorkomen dat het toenmalige Vlaams Blok de Brusselse instellingen zou blokkeren, benadrukken zowel Van den Driessche, Paul Delva (CD&V) als Els Ampe (Open VLD). Ze spreken dan ook van een misbruik van de procedure.
Geen meerderheid aan Nederlandstalige kant
De tegenstanders van de decumul wijzen er ook op dat de decumul grondwettelijk niet ingevoerd kan worden een jaar voor de lokale verkiezingen. Ze verwijzen daarvoor naar artikel 39ter van de Grondwet. Maar op het uitgebreid bureau woensdagmiddag bleek dat de geraadpleegde experten hierover niet eensgezind zijn.
Open VLD, N-VA en CD&V tillen er alvast zwaar aan als er gegrepen wordt naar de afkoelingsperiode. "Dat zal de politieke situatie in Brussel er heel anders doen uitzien. Een model dat 30 jaar functioneert, wordt dan op het spel gezet", stelt Paul Delva.
Johan Van den Driessche wijst erop dat de decumulregeling erg nadelig is voor de positie van de Nederlandstaligen in Brussel. Bovendien wordt ook aan de voorwaarden van de (Brusselse) Vlaamse parlementsleden gesleuteld door een ordonnantie waarvoor geen meerderheid aan Nederlandstalige kant bestaat, merkt de N-VA'er nog op.
Volgens hem zal er dan ook wellicht een drievierdemeerderheid gevonden worden om een belangenconflict door het Vlaams Parlement in te roepen. Dat kan na de eerste plenaire stemming in het Brussels Parlement en voor het einde van de afkoelingsperiode van 30 dagen gebeuren, aldus Van den Driessche. Op 4 juli houdt het Vlaams Parlement zijn laatste plenaire zitting voor het zomerreces.
Lees meer over: Brussel , Politiek , decumul , Johan Van den Driessche
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.