Een overlegcomité tussen de federale overheid en de drie deelstaten heeft dinsdag nieuwe maatregelen aangekondigd om de corona-epidemie in ons land in te dijken. Vanaf vrijdag geldt een maximum van 3 nauwe contacten per persoon. De cafés moeten in heel het land toe om 23 uur en er mogen maar 4 personen aan een tafeltje zitten. Ook thuis geldt een maximum van 4 gasten.
Nog maar drie nauwe contacten per persoon en met vier op café
Het overlegcomité met onder meer federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zat dinsdag sinds 14 uur rond de tafel en kondigde de nieuwe maatregelen aan tijdens een persconferentie na afloop. Premier Alexander De Croo (Open VLD) stak meteen van wal met een waarschuwing: "De situatie is zorgelijk en zeer ernstig", zei De Croo. "Bijna overal zien we een stijging van het aantal bevestigde gevallen: in de ziekenhuizen zien we meer opnames en zien we meer overlijdens. De verspreiding van het virus is fors aan het versnellen. We moeten er alles aan doen om die versnelling zo snel mogelijk te stoppen. Dat kan alleen als we het aantal contacten beperken. Daarom heeft het overlegcomité beslist om een aantal maatregelen te verstrengen."
De nieuwe maatregelen starten vrijdag 9 oktober en zullen gelden voor een periode van één maand. "Omdat het altijd wat tijd vraagt vooraleer we de effecten zien", zei minister Vandenbroucke.
Minder contacten
De eerste verstrenging is dat het aantal nauwe contacten per persoon verkleint van vijf naar maximaal drie per persoon. "Dit zijn mensen die je mag knuffelen en bij wie je de afstand van anderhalve meter niet hoeft te bewaren", zei minister Vandenbroucke. Deze drie personen moeten niet onder hetzelfde dak wonen. In een gezin van vijf mag dus elk gezinslid tot drie nauwe contacten hebben buitenshuis.
Je mag nog maximaal vier mensen uitnodigen thuis voor een etentje, samen met de personen onder hetzelfde dak. Als gezin van vier mag je dus maximaal vier extra personen uitnodigen, als koppel van twee evengoed maximaal vier extra personen. Het is wel niet de bedoeling dat je deze vier mensen gaat knuffelen: de afstandsregels moeten bewaard blijven.
Cafés zijn "hotspots van de besmettingen", zei Vandenbroucke. Aan één tafel op café of restaurant zullen voortaan nog maar maximaal vier mensen mogen zitten. Ook voor wie in groep afspreekt voor andere activiteiten, zoals wandelen, geldt dat maximum aantal van vier. Ter info: voordien waren dat er nog tien. "De cafés moeten sluiten om 23 uur, wat zeer spijtig is, maar zeer noodzakelijk", aldus Vandenbroucke. Voor de restaurants veranderen de openingsuren niet. Bovendien mogen de restaurants een uitzondering maken voor bijvoorbeeld gezinnen van vijf die onder hetzelfde dak wonen, maar dus niet voor een gezin van vier dat met één extra persoon wil gaan eten.
Verder wordt thuiswerk opnieuw sterk aangeraden waar het kan. "Niet omdat de bedrijven het niet goed organiseren, maar omdat we zo weinig mogelijk mensen op de baan willen", gaf Vandenbroucke als toelichting.
Handhaving
Er zal ook strenger worden opgetreden tegen mensen die er de kantjes van aflopen, verzekert de minister. Handhaving op markten, het openbaar vervoer en in de horeca wordt dus opnieuw belangrijk. De mondmaskers blijven verplicht op openbare plaatsen waar geen afstand van anderhalve meter bewaard kan blijven. Ook premier De Croo richtte zich in het bijzonder tot de jongeren om de regels te blijven volgen. "Als we de regels nu niet volgen, zullen ze over enkele weken nog veel strenger en lastiger moeten worden", benadrukte hij. Naast die extra politiecontroles wil de nieuwe regering ook inzetten op extra sensibilisering over het belang van de maatregelen.
Er komt tenslotte een federale coronacommissaris, een nieuwe functie die het algehele coronabeleid moet gaan stroomlijnen. Pedro Facon, vandaag al hoofd van de FOD Volksgezondheid en lid van evaluatiecomité Celeval, zal die nieuwe coronacommissaris worden. Hij moet nu de beloofde coronabarometer operationaliseren, wat betekent dat de kleurencodes (die Celeval zal opstellen op basis van de risicograad, red.) aan concrete protocollen in elke sector worden gekoppeld, zoals het onderwijs, horeca of evenementen.
Brussel
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) liet weten dat het Gewest morgen een crisisberaad houdt met de Hoge Ambtenaar voor Preventie en Veiligheid en de 19 burgemeesters. Daar wordt bekeken of er bijkomende maatregelen nodig zijn. "We wachten verder op de aanbevelingen die uit de coronabarometer zullen komen", besloot Vervoort.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Veiligheid , overlegcomité , Alexander De Croo , coronamaatregelen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.