Onderhandelingen starten midden augustus

© brusselnieuws.be
22/07/2011
De acht partijen die onderhandelen over een mogelijke regeringsvorming hebben donderdagnacht een akkoord bereikt over hun werkmethode. Er wordt wel een pauze ingelast tot midden augustus. De koning heeft het ontslag van formateur Di Rupo geweigerd en hem gevraagd verder te werken. De N-VA schiet ondertussen onophoudelijk met scherp op de CD&V.

Voor de regeringsonderhandelingen echt kunnen starten, komt er dus nog drie weken pauze. Die is volgens het paleis nodig door "de grote vermoeidheid van alle onderhandelaars en hun medewerkers". De koning weigerde ook het ontslag van Di Rupo als formateur. Het staatshoofd hield dat al in beraad sinds 8 juli. Di Rupo heeft aanvaard om verder te werken.

Formateur Di Rupo (PS) ging donderdagnacht nog langs bij de koning om de urenlange vergadering te bespreken die hij had met de voorzitter van Ecolo, MR, CDH, CD&V, Open VLD, SP.A en Groen!. Op die vergadering werd een werkmethode afgesproken om de regeringsonderhandelingen echt op te starten.

Regeerakkoord
Di Rupo verklaarde in een persbericht dat BHV eerst op tafel komt. Tegelijkertijd wordt er onderhandeld over de financieringswet, fiscale autonomie en de bevoegdheidsoverdrachten. Pas wanneer er een akkoord is over BHV en de genoemde communautaire dossiers, zal over de andere hoofdstukken van het regeerakkoord onderhandeld worden, bevestigt Di Rupo.

Wat BHV betreft, wil Di Rupo volgens het persbericht aan Kamervoorzitter André Flahaut (PS) vragen om zijn wetsvoorstellen over BHV te toetsen bij zijn juridische diensten. Het is niet helemaal duidelijk om welke voorstellen het precies gaat. Mogelijk gaat het om de negen BHV-wetsvoorstellen uit de nota van voormalig koninklijk onderhandelaar Wouter Beke. De CD&V voorzitter beweert alvast dat de partij op gebied van BHV "een slag thuishaalt".

'Vlamingen zullen betalen'
De N-VA is niet mals voor de beslissing van CD&V om mee aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. Voor de derde keer in drie dagen worden de christendemocraten onder vuur genomen. N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft het over "een lawine van belastingverhogingen die op de middenklasse en de ondernemingen afkomt".

In persbericht zegt De Wever dat "aan geen enkele eis van de CD&V tegemoetgekomen is". Volgens de partij kijken de Vlamingen daardoor aan tegen torenhoge belastingverhogingen, terwijl het land "alweer niet ten goede" hervormd wordt.

Bij de andere partijen waren er wel voorzichtig positieve geluiden te horen.


De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni