Het ontslag van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken is momenteel "niet aan de orde". Dat heeft Open Vld-vicepremier Alexander De Croo gezegd bij zijn aankomst aan Wetstraat 16 voor de wekelijkse ministerraad. Zijn partijgenoot Karel De Gucht had Franckens ontslag gevraagd in een column.

betoging_tegen_francken_2_0.jpg

| Zowel de persoon als het beleid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) roept protest op. Zijn positie in de regering staat evenwel niet ter discussie.

Aanleiding van de rel rond Theo Francken is de repatriëring van Soedanese migranten die in België geen asiel willen aanvragen. Eenmaal terug in hun land, zouden de migranten gefolterd worden door het Soedanese regime.

Staatssecretaris Francken kwam donderdag in de Kamer zwaar onder vuur te liggen van oppositie, meerderheid en premier Michel, na getuigenissen over folterpraktijken op Soedanese migranten die uit ons land waren uitgewezen. De repatriëringen kwamen er na een identificatiemissie van Soedanese ambtenaren in ons land, in samenwerking met staatssecretaris Francken.

Premier Michel verklaarde in Franstalige media dat alle repatriëringen naar Soedan opgeschort worden, zeer tegen de zin van Francken. Die verklaarde op Twitter en in VTM Nieuws dat er helemaal niets moest worden opgeschort, omdat er tot eind januari geen repatriëringen gepland waren. De premier herhaalde zijn boodschap donderdagmiddag nog eens in de Kamer, waarna N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers de staatssecretaris kwam verdedigen.

Liberaal boegbeeld Karel De Gucht had daarop om Franckens ontslag gevraagd. Francken zelf was niet onder de indruk, zo blijkt uit een post van de staatssecretaris op Facebook.

Ook voor CD&V-vicepremier Kris Peeters is ontslag niet aan de orde. "Laat ons de discussie over verantwoordelijkheden voeren wanneer we weten wat er aan de hand is. Ik ga geen collega's vragen om ontslag te nemen, dat is totaal niet aan mij. Dat is mogelijks aan de premier, maar ik denk dat dit hier nu niet aan de orde is."

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wacht af. "Laten we eerst kijken naar de resultaten van het onderzoek. Op basis daarvan kunnen we zien of de uitwijzingen hernomen moeten worden. Tot nog toe gaat het enkel over verklaringen van een ngo."

Opgeschort

Maar oppositie, premier en ook CD&V hielden voet bij stuk. Uiteindelijk keurde de meerderheid, met N-VA, een motie goed waarin ze de regering vragen om de maatregelen die Michel eerder had aangekondigd, uit te voeren: er komt dus een onderzoek naar foltering in Soedan.

Tot dan worden de repatriëringen opgeschort. Het kabinet van premier Michel bevestigt vrijdagochtend nog eens dat die motie wordt uitgevoerd. Intussen heeft Francken zelf ook gereageerd op Twitter. "Migratie is een beladen dossier, en vaak emotioneel. Ik werk graag en goed samen met de Premier. Dat zal zo blijven," schrijft hij. "Nu verder werken aan oplossingen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Theo Francken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni