Oprichting Huizen van Energie en Ecobouw zet kwaad bloed
Lees ook: Ecobouwers zetten deuren open
M inister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck stelt alles in het werk om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarbij wil ze ook de residentiële sector aanpakken: die is voor een groot deel verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot.
Voor de zomer heeft Huytebroeck haar plannen uit de doeken gedaan aan de Brusselse verenigingen van Netwerk Wonen die eco-advies geven. Er wordt nog dit jaar een Huis van de Energie en de Ecobouw opgericht binnen Leefmilieu Brussel. Daarvoor zijn zopas twaalf ambtenaren, voornamelijk architecten, aangeworven.
Om de lokale dienstverlening te verzekeren wil Huytebroeck ook zes bijhuizen, in elke politiezone één. Die huizen moeten de burger die duurzaam wil verbouwen, bijstaan met nuttige tips. De lokale huizen kunnen ook klusjes uitvoeren en snelle energieaudits afnemen.
Op zich een lovenswaardig initiatief, zo klinkt het bij Netwerk Wonen. Maar over de concrete uitwerking variëren de meningen van "Een haast onmogelijke opdracht" tot "Te zot voor woorden."
Nochtans zwaait het kabinet-Huytebroeck met geld. Voor elke zone is zo'n 400.000 euro beschikbaar. Verenigingen konden intekenen via een openbare projectoproep. Vier maanden na die oproep blijkt die min of meer mislukt. Zo is het project dat RenovaS in Schaarbeek/Evere/Sint-Joost heeft ingediend, samen met de klusjesdienst EVA-Bricoteam en het Huis voor Stadsvernieuwing van Sint-Joost, door het kabinet van Huytebroeck afgewezen. "We moesten één vzw oprichten," zegt Jean-François Kleykens (RenovaS), "maar we zien niet in hoe." Hij ziet in de hele constructie 'etatistische trekjes', zonder overleg met het middenveld.
Van boven af
Wie wel brood ziet in de projectoproep, zijn een aantal Brusselse gemeenten en OCMW's, die nochtans veel minder ervaring hebben met eco-advies. In de zone Brussel-Elsene lijken de OCMW's het project binnen te zullen halen. Dat is een streep door de rekening van de Stadswinkel, die al jaren gespecialiseerd is in eco-advies. De Stadswinkel past hoe dan ook niet in het plaatje van een lokaal Ecohuis: de Stadswinkel geeft vandaag advies in het hele Brusselse gewest en zal zijn knowhow nu misschien moeten weggooien. Volgens Gaëtan Van Der Smissen, voorzitter van de Stadswinkel, was de projectoproep te zwaar voor een kleine organisatie. "Het verklaart waarom gemeenten en OCMW's hier veel makkelijker op kunnen intekenen." Pijnlijk is dat het centrale Huis van de Energie en de Ecobouw precies hetzelfde zal doen als de Stadswinkel.
Bonnevie in Molenbeek zag zijn project ook afgewezen, maar probeert de meubels nog te redden. Toch noemt ook Marie-Claire Migerode de hele zaak 'erg moeilijk'. "In tempore non suspecto was de verenigingen van Netwerk Wonen een subsidie beloofd om een eco-adviseur aan te werven. En dan komt er plots dat idee van boven af om nieuwe Ecohuizen op te richten."
Volgens Migerode staan die haaks op de bestaande wijkhuizen, omdat die laatste zich tot armere bewoners richten en nu plots een hele (politie)zone zouden moeten gaan bedienen.
Minister Huytebroeck wil voor het eind van het jaar de oprichting van zes vzw's rond hebben, zodat die in juni 2012 van start kunnen gaan. Desnoods doet ze een beroep op de privésector.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.