Verschillende leden van de opvolgingscommissie na de aanslagen van 22 maart, willen dat snel werk wordt gemaakt van een wettelijk kader voor de Kruispuntbank Veiligheid. "Er moet een duidelijk signaal worden uitgestuurd naar de onderscheiden diensten dat ze moeten stoppen met ieder voor zich eigen systemen op poten te zetten," zegt commissievoorzitter Patrick Dewael (Open VLD).
Opvolgcommissie aanslagen dringt aan op eengemaakte databank
De opvolgingscommissie besprak maandag met minister Geens en zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de vooruitgang in de aanbevelingen die de onderzoekscommissie na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek naar voren schoof.
Daaruit bleek dat op nogal wat vlakken stappen vooruit worden gezet. Het is in elk geval de bedoeling alles in gang te zetten, stelde minister Jambon, al betekent dat niet dat elke aanbeveling in mei volgend jaar "up and running" zal zijn. Hij verwees daarbij onder meer naar de Kruispuntbank Veiligheid. Eén van de belangrijkste conclusies van de onderzoekscommissie was dat inlichtingen en informatie nog te weinig tussen de veiligheidsdiensten circuleren. Zo'n Kruispuntbank moet dat manco uit de wereld helpen. Minister Jambon gaf aan dat de finale versie van een visienota daarover sinds vorige week klaar is. Een overlegcomité zal zich er de komende maanden over buigen.
Verankeren in wet
Commissievoorzitter Dewael drong erop aan snel een wet - "geen mastodontwet" - door het parlement te laten goedkeuren waarin de principes van de Kruispuntbank worden verankerd. Hij verwees daarbij naar "de wildgroei aan informaticasystemen en bestanden" die vandaag bestaan. Zo'n wet zou dan een signaal zijn naar de verschillende diensten dat ze zich moeten conformeren. Dewael kreeg onder meer bijval van Laurette Onkelinx (PS).
Minister Jambon gaf aan dat hij de suggestie zou overmaken aan het overlegcomité. Minister Geens waarschuwde evenwel dat een kaderwet met elke dienst die moet geïnterconnecteerd zijn, erg veel tijd in beslag kan nemen. Al is Geens het naar eigen zeggen "voor 300 procent eens" met de stelling van Dewael dat "de speeltijd over is".
Pilootproject in Brussel
Binnen de commissie rezen vragen over de uitvoering van de aanbeveling over de oprichting van de vijf 'Joint Intelligence Centres' en evenveel 'Joint Decision Centres' in de vijf gerechtelijke arrondissementen. In die laatste zouden politie, inlichtingendiensten, OCAD en federaal parket wekelijks moeten bekijken wie best welke acties onderneemt in bepaalde dossiers. Dat moet prioriteiten helpen stellen.
Minister Geens kondigde aan dat de diensten klaar zijn met de principes en modaliteiten en dat de Nationale Veiligheidsraad die vrijdag zou moeten goedkeuren. In eerste instantie zouden die volledig operationeel zijn in Brussel, dat ook als pilootproject zou dienen. In de andere ressorten wordt ook vooruitgang geboekt, maar dan in een eerste tijd onder de vorm van een memorandum of understanding dat in Brussel bestond.
Dat onderscheid tussen Brussel en de rest, deed de wenkbrauwen fronsen bij Dewael, Onkelinx en Stefaan Van Hecke (Groen).
Lees meer over: Brussel , Politiek , aanslagen , Patrick Dewael , Kruispuntbank Veiligheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.