Ordonnantie openbaarheid van bestuur goedgekeurd in commissie

© Belga - BRUZZ
23/04/2019

Een gezamenlijke commissie van het Brussels parlement, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Franse gemeenschapscommissie (Cocof) heeft dinsdag ingestemd met een ordonnantie die de openbaarheid van bestuur in Brussel moet verbeteren. Het parlement scherpte het ontwerp van de regering nog aan.

In 2017, in de nasleep van de Samusocial-crisis, werd binnen het Brussels parlement een werkgroep 'goed bestuur' opgericht. De SP.A-fractie drong aan om de regelgeving rond openbaarheid van bestuur grondig aan te scherpen. Een resolutie van fractieleider Jef Van Damme werd door quasi het volledige Brusselse Parlement gesteund en droeg de regering op om de openbaarheid van bestuur van de verschillende bestuursniveaus in Brussel (zowel in het gewest, de GGC, de gemeenten als de OCMW's) gevoelig te verbeteren. Ook de regering zelf wordt verplicht om onder meer haar eigen agenda te publiceren.

Op basis van de resolutie heeft de regering een ontwerp uitgewerkt om de wetgeving te verduidelijken, de commissie die toekijkt op de openbaarheid van bestuursdocumenten meer armslag te geven en sancties te voorzien voor besturen die in gebreke blijven.

'We zullen de uitvoering van de ordonnantie van nabij moeten opvolgen'

Initiatiefnemer Jef Van Damme (SP.A)

Sint-Jans-Molenbeek SP.A Jef Van Damme plaats 6

Het parlement, dat aan de basis lag van het initiatief, scherpte de tekst nog aan en schreef onder meer de mogelijkheid in dat de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten besturen die documenten weigeren te overhandigen daartoe dwingt met de politie of een deurwaarder.

Een voorstel om boetes te kunnen opleggen aan de overheid die in gebreke blijft kwam er niet.

"De nieuwe wetgeving is een grote stap naar een transparanter en dus beter bestuurd Brussel. Het parlement heeft hierbij een belangrijk dossier tot een goed einde gebracht. Ik ben me wel bewust dat we de uitvoering van de nieuwe wetgeving van nabij zullen moeten opvolgen. Vandaar dat we ook hebben beslist de nieuwe wetgeving in de toekomst te zullen evalueren en bijsturen indien nodig", aldus Van Damme, die lof kreeg toegezwaaid door parlementsleden van verschillende partijen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Transparantie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni