Burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué wil meer burgerparticipatie in zijn gemeente. In 2020 moet er een burgerraad komen, die de gemeenteraad zal 'begeleiden.' Dat zegt Picqué zelf in een interview met Le Soir. "We moeten hier een democratische traditie van maken."
Picqué: 'Burgerraad in Sint-Gillis tegen 2020'
In de Stad Brussel werd het idee om een burgerraad per loting in te voeren al snel vermeld na de toetreding van Change.Brussels tot de meerderheid. Maar ook in Sint-Gillis moet er een burgerraad komen, vindt burgemeester Charles Picqué (PS).
"Er is beslist om een burgerraad op te richten die de gemeenteraad zal begeleiden", zegt de burgemeester (en voorzitter van het Brussels Parlement) in Le Soir. "Ik haal mijn inspiratie hiervoor uit mijn ervaring als parlementsvoorzitter, waar we een burgerpanel over mobiliteit hebben opgericht. De wil om de burger te betrekken kadert in de grote uitdaging die we de sociale cohesie noemen."
'Democratische traditie'
En die burgerraad moet ook impact hebben op de besluitvorming. "We zullen bijvoorbeeld experimenteren met participatieve budgetten", aldus Picqué. "Er komt ook een regelgevend kader voor de mate waarin we de adviezen van de raad linken aan onze beslissingen."
Voor de burgemeester moet de burgerraad een weerspiegeling worden van de diversiteit van de bevolking van Sint-Gillis. De praktische invulling van het project is nog niet rond, maar de burgers zullen geloot worden volgens criteria als leeftijd, wijk en socio-economische achtergrond.
"Dit moet een democratische traditie worden", klinkt het nog. "Wij willen dat de burgerraad tegen 2020 in werking treedt."
Jongeren
In het interview met Le Soir licht de burgemeester ook zijn prioriteiten toe voor deze - wellicht ook zijn laatste - legislatuur: de jeugd, solidariteit en mobiliteit, publieke ruimte en gezondheid. "We willen de onderwijskosten beperken", aldus Picqué.
"Aan het begin van het schooljaar gaan we gratis 'pedagogische kits' uitdelen met het typisch materiaal dat ouders anders moeten aankopen", zegt de burgemeester. "Maar geen computers, hé." Er komen ook 300 plaatsen bij in crèches.
Daarnaast komt er een ruimte waar de jeugd zich artistiek kan uitleven en kondigt de gemeente de komst van een nieuwe sportzaal aan. Picqué wil ook werk maken van een jeugdraad.
Zone 20
De nieuwe roodgroene coalitie wil ook experimenteren op vlak van mobiliteit. "In sommige wijken zullen we het autoverkeer beperken, eerst in een testfase. Als die positief is doen we dat definitief." De Lissabonstraat, een speelstraat waar een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur geldt, moet als voorbeeld dienen.
Picqué wil ook de luchtkwaliteit permanent monitoren. Daarvoor zal de gemeente waarschijnlijk samenwerken met een gespecialiseerd bedrijf.
Lees meer over: Sint-Gillis , Politiek , Charles Picqué , burgerparticipatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.