Politieke week over Brusselse begroting: 'Het ziet er niet rooskleurig uit'

15/12/2023

Politiek analist Steven Van Garsse volgde vrijdag het debat over de begroting, die uiteindelijk meerderheid tegen oppostie werd goedgekeurd. "Er is bespaard, maar de begroting zal toch weer fors in het rood belanden, en de schulden stijgen tot 11,4 miljard."

De oppositie schoot vrijdag natuurlijk met scherp. Van Garsse: "David Leisterh van MR zegt dat er een holdup is gepleegd op de openbare financiën, sinds 2017 zijn de uitgaven maar blijven stijgen, zonder dat er voldoende inkomsten tegenover staan. Leisterh ontkrachte ook dat het om een investeringsregering gaat, of dat de opeenvolgende crisissen een verklaring zijn. Volgens hem zijn die crisissen als voorwendsel genomen om nog meer geld te gaan uitgeven. En investeringen hebben hun return on investment niet bewezen."

De N-VA ziet geen resultaat van het uitgegeven geld. Van Garsse hoorde haar het voorbeeld geven van de mobiliteit. Daar zijn miljarden naar toegevloeid, zonder resultaat, volgens haar. Van Garsse: "Van Achter ziet vooral een gepolariseerd debat tussen zij die voor en zij die tegen de auto zijn."

Dit was de laatste begroting voor de verkiezingen. Volgens Van Garsse is er ook al vooruitgeblikt. "En dat is nodig, want de volgende regering zal structureel 1 miljard euro moeten wegwerken. Door nieuwe belastingen of door uitgaven te schrappen."

Van Garsse ziet grosso modo twee scenario's om te besparen. "Heel wat Vlaamse partijen zijn ervan overtuigd dat door de hervormen er geld kan vrijkomen. Bijvoorbeeld door de gemeenten te fuseren, of de agentschappen. De Brusselse regering zal binnenkort ook de resultaten bekend maken van het werk dat rond de interne stadshervorming is gedaan door burgers en experten. Voor begrotingsminister Sven Gatz moet dit de voorbereiding zijn van een echte interne stadshervorming. Ook Pascal Smet, fractieleider in het Brussels parlement, hamert daarop, want zegt hij: "Als wij het niet doen, dan zullen de partijen buiten Brussel het voor ons beslissen."

Een ander scenario is, volgens Van Garsse, "gaan aankloppen bij de federale regering voor extra geld. Een nieuwe herfinanciering als het ware. Volgens heel wat partijen is Brussel de motor van de economie in dit land, maar vertrekt de rijkdom naar de Vlaanderen en Wallonië. Personenbelasting worden immers geïnd op de woonplaats, en de vennootschapsbelastingen zijn federaal. Beide scenario's kunnen dan eigenlijk gecombineerd worden: een herfinanciering in ruil voor een interne stadshervorming."

'Vervoort heeft niet meer de fut van in het begin'

En dan moet er ook nog vooruitgeblikt worden naar een belangrijk weekend voor de PS. Zij zullen de kieslijsten bekend maken, maar nu al is het volgens velen duidelijk dat Ahmed Laaouej, burgemeester van Koekelberg en fractieleider in de federale Kamer, lijsttrekker wordt.

Van Garsse: "Rudi Vervoort staat nu tien jaar aan het roer van de Brusselse regering, en heeft toch niet meer de fut van in het begin. Uiteindelijk kan Laaouej ook zelf kiezen. Hij is voorzitter van de Brusselse PS. Vervoort zou dan bijvoorbeeld parlementsvoorzitter kunnen worden, maar de concurrentie met de MR is heel groot. Hoe dan ook, een stoelendans is ook nog mogelijk: dan zou Caroline Désir, die beter Nederlands spreekt, uiteindelijk minister-president worden en kan Laaouej in de federale regering bijvoorbeeld een plek krijgen."


Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni