Professor Matthijs zeer sceptisch tegenover nota Di-Rupo
Lees ook: Anciaux ongerust over nota-Di Rupo
"Er zitten heel wat lekstokken in de nota-Di Rupo, het is alleen de vraag of de partijen die wel lekker vinden," zegt Matthijs.
Brussel zou in 2015 461 miljoen krijgen. "Er staat in de nota niet in hoe dit in de praktijk moet uitgevoerd worden en wie dat gaat betalen," aldus Matthijs. De nota heeft het over zes correctiemechanismen, waaronder een voor de vele pendelaars die Brussel dagelijks binnenstromen. Die "pendeldotatie noemt Matthijs contraproductief, omdat onder meer Vlaanderen met de eis zou kunnen komen om de administraties uit Brussel weg te halen."
Administratieve kost
Bovendien is er te weinig ruimte voor een autonoom beleid voor Brussel," aldus Matthijs. "Daar zal de overheveling van de kinderbijslag naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie weinig aan veranderen. Je kan er geen beleid mee voeren, want de wetgeving en de financiering blijven federaal. Integendeel, Brussel krijgt hiermee een nieuwe administratieve kost. "
"De bijzondere financieringswet wordt op basis van de nota-Di Rupo niet alleen onbegrijpelijk, maar ook onbetaalbaar," aldus nog professor Matthijs.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.