De Lille: ‘Brussels luik nota-Di Rupo is mooie aanzet’
Lees ook: Nota-Di Rupo versterkt Brussels Gewest
De meeste Brusselse politici houden voorlopig de lippen stijf op elkaar over de nota-Di Rupo, maar De Lille wil wel al iets kwijt over het Brusselse luik ervan. "Een efficiëntere politie met meer bevoegdheden voor de minister-president, het versterken van het Gewest, extra financiële middelen gekoppeld aan beter bestuur en de mogelijkheid tot tweetalige verkiezingslijsten; dat zijn allemaal zaken waar wij ons in kunnen vinden," zegt De Lille aan brusselnieuws.be. De Lille riep enkele dagen geleden nog op om snel werk te maken van een interne Brusselse staatshervorming.
Of die tweetalige lijsten dan geen gevaar inhouden voor 'Valse Vlamingen'? "Dat is een fout uit het verleden waar we uit geleerd hebben en die we niet zullen herhalen," zegt De Lille. "We moeten een mechanisme uitdokteren zodat zich dat niet opnieuw voordoet."
Tweetaligheid
De Lille heeft wel vragen bij een aantal andere voorstellen. "Het voorstel voor de tweetaligheid van dienst bij de gemeenten bijvoorbeeld is wat vaag," zegt hij. "Daarvan zullen de voorwaarden beter moeten uitgewerkt worden. Ik denk dan aan het inschrijven van de 70/30-verhouding tussen Frans- en Nederlandstaligen, net als bij het Gewest. Dan is er ook meer macht nodig voor de vicegouverneur om de taalwet af te dwingen."
Anderzijds is De Lille wel positief over het voorstel om de drie Gewesten te verplichten om overleg te plegen over mobiliteit. "Zo zal de stem van Brussel over een uitbreiding van de Ring gehoord worden."
Al bij al bestempelt De Lille het Brusselse luik van de nota als een "mooie aanzet om te beginnen onderhandelen." Over de gehele nota spreekt zijn partij zich ten laatste donderdag uit.
De formatienota van Di Rupo
Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.