Di Rupo: 461 miljoen euro voor Brussel [+ nota]

© brusselnieuws.be
04/07/2011
De nota van formateur Elio Di Rupo (PS) voorziet in een forse stijging van de middelen voor het Brussels Gewest, tweetalige lijsten en een coördinerende rol in het veiligheidsbeleid voor de minister-president. BHV wordt gesplitst.

(De hele nota vindt u onderaan het artikel in bijlage)

Formateur Di Rupo overhandigde de onderhandelingsnota voor de vorming van een nieuwe federale regering maandagmiddag aan de koning. Nadien kregen de voorzitters van de politieke partijen die rond de tafel zitten een exemplaar. In de vooravond stelde hij zijn nota voor op een persconferentie.

De dotatie voor Brussel zou jaarlijks stijgen om in 2015 het bedrag van 461 miljoen euro te bereiken. Dat bedrag komt overeen met 0,1 procent van het bruto binnenlands product van België. Het gaat volgens Di Rupo deels om een zogenaamde verticale solidariteit vanuit de federale overheid: federaal geld voor bij voorbeeld de veiligheidsproblematiek, maar ook voor onderwijs via de gemeenschapscommissies CoCof en VGC. Een ander deel komt van een zogenaamde horizontale solidariteit vanuit Vlaanderen en Wallonië naar Brussel, als compensatie voor de kostprijs voor Brussel van de pendelaars.

Kinderbijslag
De nota heeft het over vijf "werven", met name de staatshervorming met een overdracht van bevoegdheden naar de gemeenschappen en gewesten van zowat 17,3 miljard euro, een bijkomende fiscale autonomie voor de gewesten van om en bij de 10 miljard euro, een hervorming van de financieringswet, een strenge sanering van de overheidsfinanciën en tot slot de sociale en economische hervormingen.

De kinderbijslag wordt helemaal overgeheveld naar de gemeenschappen (totaalbedrag: 5,9 mijard euro). In Brussel wordt de gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie hiervoor bevoegd.

Activering
Tien miljard euro uit de personenbelasting wordt een bevoegdheid van de gewesten. Dat is ongeveer dertig procent van de huidige netto fiscale inkomsten van de federale staat.

In totaal zouden de gewesten en gemeenschappen vooral nieuwe bevoegdheden krijgen inzake werkgelegenheid, volksgezondheid en kinderbijslag. Di Rupo stelt voor om de gewesten bevoegdheid te geven over de controle op de beschikbaarheid van werklozen voor de arbeidsmarkt, het sanctioneringsbeleid en de activering van de werkzoekenden.

Kieskring
En wat Brussel-Halle-Vilvoorde betreft: het arrondissement wordt gesplitst, zowel de kieskring als op gerechtelijk vlak. Als compensatie komt er een "consolidatie van de positie van de Franstaligen in de zes faciliteitengemeenten en een verbetering van de situatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest," aldus Di Rupo. Concreet zouden de zes faciliteitengemeenten tot één kanton behoren (Sint-Genesius-Rode), waarvan de kiezers mogen kiezen of ze hun stem uitbrengen voor een kandidaat van het Brusselse Gewest of van Vlaams-Brabant. De inwoners van de andere 29 Vlaams-Brabantse gemeenten zouden enkel nog voor kandidaten uit Vlaams-Brabant mogen kiezen. Het parket wordt opgesplitst in een parket Brussel en een parket Halle-Vilvoorde.

Gegarandeerde aanwezigheid
Tweetalige lijsten, nu al een mogelijkheid bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel, zouden voortaan ook mogelijk worden bij de verkiezingen voor het Brusselse Gewest. De gegarandeerde aanwezigheid van de Vlamingen in het Brussels parlement blijft behouden.

De minister-president krijgt een coördinerende bevoegdheid inzake het veiligheidsbeleid.

De (federale) Kamer zou voortaan uit 150 rechtstreekse verkozenen bestaan en tien volksvertegenwoordigers verkozen in een federale kieskring, evenals tien gecoöpteerde volksvertegenwoordigers. Bedoeling hiervan zou zijn "om een eventuele ondervertegenwoordiging van Nederlandstaligen of Franstaligen in de nieuwe kieskringen in Vlaams-Brabant te compenseren."

Onderhandelen
De andere acht partijen en "zijn" PS moeten nu hun zeg krijgen over de nota, voor zover zij ermee akkoord gaan dat deze nota een basis tot onderhandelen vormt. Di Rupo verwacht van hen een antwoord tegen donderdagavond.

De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni