PVDA vraagt sinds begin februari de rapporten van de inspecties die Iriscare heeft uitgevoerd bij Orpeavestigingen in Brussel. De rusthuisketen kwam de laatste weken in opspraak, vooral in Frankrijk, door klachten over de kwaliteit van de zorg, het eten, hygiëne of het niet naleven van de coronamaatregelen.
PVDA eist financiële inspectierapporten Orpea van Maron
Naar aanleiding van het Orpea-schandaal, waarbij wanpraktijken van de Franse rusthuisketen aan het licht werden gebracht, voerde Iriscare recent vier gerichte inspecties uit. De Brusselse oppositiepartij PVDA vraagt sinds begin februari aan minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) om die inspectierapporten, maar de politieke partij laat weten dat ze die nog altijd niet heeft ontvangen.
“De inspectierapporten in Vlaanderen tonen aan dat er geld versluisd wordt van de Vlaamse rusthuizen naar de moedergroep in Frankrijk. In Brussel blijven die geldstromen binnen Orpea bijzonder wazig. We vragen dat Maron verantwoording aflegt,” zegt Brussels parlementslid voor de PVDA Jan Busselen.
De 26 woonzorgcentra van Orpea in Vlaanderen werden in juni 2021 gecontroleerd door de Zorginspectie. Daaruit concludeerde PVDA dat de meeste rusthuizen bijna failliet waren op papier, maar dat er tegelijkertijd veel geld via fiscale constructies werd doorgesluisd. “Orpea ontvangt heel wat subsidies en hoge huurgelden van de bewoners, maar sluist dat geld via enkele tussenstops door naar de pockets van aandeelhouders in Frankrijk. Allemaal geld dat niet naar ouderenzorg gaat en dat is onaanvaardbaar,” vindt Busselen.
4,4 miljoen euro
Omdat PVDA de rapporten van Iriscare nog niet ontving, deed de partij zelf een analyse. Daaruit zou blijken dat ook in Brussel veel geld van de rusthuizen naar immobiliënbedrijven in handen van Orpea gaat, die de inkomsten dan als dividenden uitkeert. “Volgens een gedeeltelijke doorlichting van de Brusselse vestigingen van Orpea komen we gemakkelijk op 4,4 miljoen euro die als dividenden worden doorgesluisd naar Orpimmo, een vastgoedvehikel van Orpea,” zegt Busselen.
De partij geeft het voorbeeld van woonzorgcentrum Jardins de Longchamps in Ukkel. “Dat betaalt huur aan een apart opgerichte nv. Die nv keert vervolgens 610.000 euro aan dividenden uit aan de moedergroep. Zo vloeit er een deel van de kosten die de bewoners betalen voor het huren van een kamer via dividenden rechtstreeks naar Orpimmo, dat op zijn beurt in handen is van Orpea.”
Volgens professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) is er boekhoudkundig niets verkeerd met de gegevens die PVDA verzamelde. “Het is logisch dat er een dividendenstroom is tussen vennootschappen die met elkaar verbonden zijn. Het is de bedoeling dat de winst van het dochter- naar het moederbedrijf vloeit.”
“Het kan niet zijn dat er wel hopen geld zijn voor dividenden, maar niet voor hogere lonen, meer personeel of verzorgingsmateriaal voor de bewoners”
Al kunnen er wel ethische vragen gesteld worden. “Als de zorg kwaliteitsvol is, kan je daar zeker niets over zeggen. Als er wel problemen en klachten zijn, dan is het ethisch gezien bedenkelijk dat de winst wordt doorgesluisd naar het moederbedrijf in plaats van ingezet te worden voor betere zorg,” zegt Maus.
Onlangs deelde minister Maron nog mee dat Iriscare de afgelopen twee jaar 26 klachten registreerde over de woonzorgcentra van Orpea, tien procent van alle klachten over woonzorgcentra.
Om een duidelijk beeld te hebben, zijn de inspectieverslagen nodig. PVDA vraagt een grondige doorlichting en transparantie van de financiële geldstromen bij Orpea. “Het kan niet zijn dat er wel hopen geld zijn voor dividenden en management fees, maar niet voor hogere lonen, meer personeel of verzorgingsmateriaal voor de bewoners. In onze zorg moet het welzijn van de ouderen centraal staan, niet het winstbejag van multinationals als Orpea,” besluit Busselen.
Minister Maron was niet beschikbaar voor een reactie.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , woonzorgcentra , Orpea , PVDA , Jan Busselen