Vanaf zaterdag gaan alle contactberoepen weer dicht en kan je enkel op afspraak naar niet-essentiële winkels. In openlucht mag je opnieuw maximaal met vier personen afspreken. Dat heeft het Overlegcomité woensdag aangekondigd. De grootste verstrenging komt er in de scholen: deze week zijn alle lessen opgeschort in het lager, secundair en hoger onderwijs. Ook Brussel wil de eigen coronamaatregelen verlengen.
Scholen volgende week dicht, winkels op afspraak en contactberoepen verboden
Het Overlegcomité is woensdag vervroegd bijeen geroepen omdat de coronabesmettingen in het hele land snel blijven stijgen. Woensdag lagen al meer dan 600 patiënten op intensieve zorg. Elke dag raken nu gemiddeld meer dan 4.100 Belgen besmet met het coronavirus. Dat zijn er 40 procent meer dan de voorgaande zeven dagen.
Met bijkomende maatregelen wil het Overlegcomité die cijfers omlaag krijgen. "We kiezen voor de korte pijn, wat je een 'paaspauze' zou kunnen nemen", zei premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de persconferentie woensdag. "Het is een afkoelingsperiode van vier weken met maatregelen in alle sectoren.”
De maatregelen gaan in vanaf vrijdagavond, zei De Croo.
Dit heeft het Overlegcomité beslist
- Alle scholen gaan deze week dicht, behalve de kleuterscholen. “Er komt geen contactonderwijs meer in het lager, secundair en hoger onderwijs”, zei premier Alexander De Croo. De scholen zouden vanaf 19 april weer mogen openen.
- Niet-essentiële winkels mogen enkel openen op afspraak en dat voor maximaal twee personen uit hetzelfde gezin. Grotere winkels, zoals een IKEA, mogen maximaal 50 personen ontvangen.
- Kappers en andere niet-medische contactberoepen, zoals schoonheidsspecialisten, moeten weer sluiten.
- De buitenbubbel van tien personen verkleint opnieuw naar vier personen. Je mag dus maximaal met vier personen tegelijkertijd afspreken in openlucht.
Verder blijft het verbod op niet-essentiële reizen gelden. “Het is niet het moment om naar het buitenland te reizen. We zullen trouwens de controles aan de grenzen opdrijven tijdens de paasvakantie", aldus de premier.
Ook de verplichting op telewerk blijft gelden, met bijkomende controles en strengere straffen. “Bijvoorbeeld het sluiten van bedrijven als de verplichting tot telewerk niet wordt nageleefd", zei De Croo.
De avondklok wordt niet uitgebreid, maar blijft gelden.
Steunmaatregelen
Het Overlegcomité zal de steunmaatregelen voor de getroffen sectoren verlengen en versterken, zei de premier. "Federaal is er het dubbel overbruggingsrecht voor zelfstandigen en ook de gewesten zullen maatregelen treffen."
"Dit is een les in nederigheid", besloot de premier aan het eind van de persconferentie. "We gaan nu de derde golf de kop indrukken, op exacte dezelfde manier dan we de vorige keren hebben gedaan."
De premier riep wel op tot enig optimisme over de vaccinatie. "Op basis van de huidige leverschema's zou het zo moeten zijn dat tegen eind mei alle 65-plussers en mensen met medische kwetsbaarheden een eerste prik gekregen moeten hebben, al blijft het altijd hout vasthouden", zei de premier. "Als die 4 miljoen mensen een eerste prik hebben gekregen, zullen we het effect daarvan voelen in de ziekenhuizen. Vaccineren werkt, dat zien we nu al in de rusthuizen. Daar zijn de opnames met 70 procent verlaagd. Vaccinatie helpt. Dat is bewezen en het is een goede zaak."
Brussel
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) noemde de besmettingen in Brussel zorgwekkend, maar hij wil ook hoop putten uit de vaccinatie. "We weten nog niet alles over het virus, maar wel meer dan een jaar geleden om zichzelf en elkaar te beschermen. Het vaccin is daar een groot deel van. Er is zeker nog werk te doen om een deel van de bevolking te laten overtuigen om zich te laten vaccineren", zei hij tijdens de persconferentie.
De Brusselse maatregelen worden eveneens verlengd, zei Vervoort. "Als ik de cijfers bekijk, kan ik niet anders dan bezorgd zijn. We gaan dus de specifiek Brusselse maatregelen zeker verlengen, want de stad is een bijzondere context waar de verspreiding sneller verloopt."
Wat dat betekent voor de avondklok, die in Brussel al twee uur vroeger begint dan in de rest van het land, zegt hij nog niet. Zijn kabinet laat weten dat de avondklok vanaf 22 uur in principe maar tot 1 april geldt, tenzij Rudi Vervoort hem voordien verlengt. "Dat zal beslist worden voor 1 april", zegt zijn woordvoerster aan BRUZZ.
Lees meer over: Brussel , Politiek , overlegcomité 24 maart , overlegcomité coronavirus , Alexander De Croo , coronamaatregelen , contactberoepen , afstandsonderwijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.