Als laatste parlementaire assemblee start de Senaat met haar installatieproces. Donderdag leggen de 50 deelstaatsenatoren de eed af, volgende week vrijdag 12 juli is het de beurt aan de tien gecoöpteerde senatoren.
Senaat start donderdag samenstelling in twee etappes
De openingszitting wordt voorgezeten door Jean-Paul Wahl (MR), de uittredende senator met de meeste jaren als parlementslid op de teller. Hij wordt in principe bijgestaan door de twee jongste senatoren, Adeline Blancquaert (23 jaar, Vlaams Belang) en Rodrigue Demeuse (26 jaar, Ecolo).
Het valt evenwel niet uit te sluiten dat Wahl hetzelfde doet als zijn collega in de Kamer, Patrick Dewael (Open Vld). Om te vermijden dat hij zou bijgestaan worden door Dries Van Langenhove (Vlaams Belang), leidde hij de installatievergadering vanop zijn zitplaats. "Ik vind dat Patrick Dewael een uitzonderlijke en heerlijke reactie heeft gehad", zei Jean-Paul Wahl daarover op 28 juni op LN24.
Veel nieuwe gezichten
Van de 50 deelstaatssenatoren worden er 29 aangeduid door het Vlaams Parlement, 10 door het Parlement van de Franse Gemeenschap, 8 door het Waals Parlement, 2 door het parlement van de Franstalige Brusselaars (Cocof) en één door het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap.
De assemblee zal alvast grondig vernieuwd worden. Slechts 15 van de 50 leden die eind vorige legislatuur deel uitmaakten van de Senaat keren donderdag terug. Peter Van Rompuy (CD&V) en de Duitstalige deelstaatssenator Alexander Miesen verlieten de Senaat in de loop van vorige legislatuur maar tekenen donderdag opnieuw present. Yves Buysse (Vlaams Belang) en Philippe Muyters (N-VA) waren in het verleden reeds senator.
Meeste zetels voor N-VA en groenen
Groen, PVDA en CDH sturen enkel nieuwkomers naar de Senaat, in de N-VA en PS-fracties zitten telkens drie 'anciens'. Zowel Sabine de Bethune (CD&V) als Bert Anciaux (SP.A) werden als gecoöpteerd senator opgevist. Zij leggen net als hun acht collega's - zes Nederlandstaligen en vier Franstaligen - de eed af op vrijdag 12 juli.
De grootste fracties in de Senaat worden gevormd door N-VA en Ecolo-Groen met elk 9 zetels. Daarna volgen Vlaams Belang, PS en MR met 7 zetels. CD&V, Open VLD en PVDA (4 Franstaligen, 1 Nederlandstalige) hebben 5 zetels, SP.A 4 en CDH 2.
Lees meer over: Politiek , Brussel Kiest 2019 , senaat
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.