Sint-Joost stelt gratis Nederlandstalige opvang weer uit

SDS
© BRUZZ
04/09/2017

De buitenschoolse opvang op de enige Nederlandstalige school in Sint-Joost blijft betalend, terwijl de gemeente al sinds 1 januari kosteloze opvang organiseert op de Franstalige scholen. Burgemeester Emir Kir (PS) belooft een gelijke behandeling vanaf september 2018. "Pure discriminatie", reageert gemeenteraadslid Frédéric Roekens (Groen). Hij raadt ouders aan naar de Raad van State te stappen.

Burgemeester Emir Kir (PS) kondigde in januari aan dat voor- en naschoolse opvang in de gemeente voortaan gratis zou zijn, net zoals de opvang tijdens schoolvakanties. Maar de nieuwe kosteloze opvang kwam er enkel in het Franstalige onderwijs, maakte oppositieraadslid Frédéric Roekens (Groen) openbaar. Ouders van leerlingen van de enige Nederlandstalige school, Sint-Joost-aan-Zee, krijgen nog altijd de factuur voor de opvang gepresenteerd.

De schepen voor Nederlandstalig Onderwijs, Bea Meulemans (SP.A), zei in juli aan BRUZZ "zelf ook verrast te zijn toen ik dat hoorde in het college”. De meerderheid in Sint-Joost wijt het aanhoudende onderscheid aan de organisatie van de kinderopvang.

Aan Franstalige kant organiseert de gemeente immers zelf buitenschoolse opvang, terwijl die bij Sint-Joost-aan-Zee uitbesteed is aan de vzw de Buiteling. Die organiseert ook in andere gemeenten Nederlandstalige buitenschoolse activiteiten, en zou veel meer kosten dan het gemeentepersoneel.

Voor de zomer achtte de Nederlandstalige schepen Meulemans het nog ‘haalbaar’ dat de gratis opvang in september 2017, nu dus, zou ingaan. Bij de stemming rond de herziening van het gemeentebudget maandagavond bleek daar echter geen budget te zijn voor vrijgemaakt. Gemeenteraadslid Roekens betreurde dat, en informeerde opnieuw naar de stand van zaken in het dossier.

'Stap naar Raad van State'
“Wij zijn bereid die opvang gratis te maken”, antwoordde burgemeester Emir Kir – schepen Meulemans was geëxcuseerd. “De gemeente betaalt jaarlijks zowat 50.000 euro aan De Buiteling voor de opvang. Het contract eindigt in juni, we gaan het gesprek met hen aan."

"Het is ons doel om de gratis opvang ook op de Nederlandstalige school toe te passen vanaf 1 september 2018. Dat is goed nieuws voor de 450 leerlingen van de school, en hun ouders.”

Roekens is niet onder de indruk. "Feit is: ouders van kinderen in de Nederlandstalige school blijven betalen, in de Franstalige niet. De rekening begint inmiddels hoog op te lopen, en ik sta machteloos."

Het Gewest kan in deze persoonsgebonden materie niet tussenkomen, merkte het gemeenteraadslid. "Ik raad de ouders dan ook aan naar de Raad van State te stappen over deze ongeoorloofde discriminatie, om zo het geld terug te vorderen dat ze sinds januari al uitgegeven hebben."

Gezocht: Nederlandskundige RWA'ers
De Nederlandstalige schepen meldde in juli nog een bijkomend, niet te onderschatten probleem, mocht de gemeente de opvang overnemen.

“Voor de Franstalige opvang maken we gebruik van RWA’ers", zei Meulemans. “Die kosten de gemeente bijna niets omdat ze bijna volledig worden gesubsidieerd. Maar iemand die Nederlands kent, heeft veel minder kans om werkloos te zijn. Het is dus niet evident mensen te vinden die de taal goed genoeg kennen om een educatieve rol op te nemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni